Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα 3ωρη στάση εργασίας

Στιγμιότυπο από πρόσφατη απεργία των εργαζομένων
Στιγμιότυπο από πρόσφατη απεργία των εργαζομένων
Τα νομοθετικά «εργαλεία», με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση της κερδοφορίας της, μέσα από το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αξιοποιεί η μεγαλοεργοδοσία της ΠΕΣΙΝΕ («Αλουμίνιον της Ελλάδας»), μέλος του Ομίλου του μεγαλοεπιχειρηματία Μυτιληναίου. Ετσι, αφού επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να προχωρήσει «με το έτσι θέλω» σε περικοπές και δεν τα κατάφερε, προχώρησε σε καταγγελία της επιχειρησιακής ΣΣΕ, προκειμένου να πιέσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις (και με δεδομένο ότι σήμερα λήγει η ισχύς της μετενέργειας από την καταγγελία της σύμβασης) οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.). Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα δικαστήρια στη Λιβαδειά, οπότε και θα εκδικάζεται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει το σωματείο για να κηρυχθεί καταχρηστική η καταγγελία της σύμβασης.

Η στάση της εργοδοσίας τροφοδοτείται και από τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που στην τελευταία γενική συνέλευση των εργαζομένων κατέβηκε με πρόταση υιοθετώντας προτάσεις της εργοδοσίας για μια σειρά από περικοπές δικαιωμάτων που απορρέουν από τη σύμβαση. Ομως, οι εργαζόμενοι «άδειασαν» την πλειοψηφία του σωματείου, απέρριψαν την πρόταση και αποφάσισαν να μην αποδεχτούν μειώσεις στους μισθούς και τα δικαιώματά τους, αλλά να προχωρήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Σημειώνεται ότι την πρόταση αυτή είχε καταψηφίσει στο ΔΣ ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) -καθώς και εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων- ο οποίος και στη γενική συνέλευση κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να απαντήσουν αγωνιστικά.

Στελέχη του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, υπογραμμίζουν ότι απέναντι σε αυτήν την επίθεση οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να επιβάλλουν στην πράξη την ήδη ειλημμένη απόφασή τους, ακυρώνοντας τα όποια σχέδια της εργοδοσίας. Τέλος, σημειώνεται ότι η επιχείρηση ήδη έχει επιβάλλει μια σειρά από περικοπές στους μισθούς και στα επιδόματα των εργαζομένων που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην εταιρεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργιο πιέσεων για να υπογραφεί η κατάπτυστη σύμβαση (2014-05-28 00:00:00.0)
Μπλόκαραν την εργοδοτική επίθεση (2013-02-01 00:00:00.0)
Απέρριψαν τους εργοδοτικούς εκβιασμούς (2012-10-17 00:00:00.0)
Ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών (2011-06-02 00:00:00.0)
Καταιγίδα «επιχειρησιακών συμβάσεων» (2011-02-01 00:00:00.0)
Μετά τους εκβιασμούς ήρθαν οι απολύσεις (2009-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ