Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Λουκέτα και μειώσεις μισθών

Επιδείνωση σε όλες τις παραμέτρους δραστηριοποίησης δείχνει έρευνα για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ

Εντονη χειροτέρευση της κατάστασης για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, έμπορους και τους εργαζόμενους σε αυτούς, καταδεικνύει για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έρευνα της «Marc» που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ. Οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο είναι συντριπτικά αρνητικές.

Αναλυτικά: Περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο. Το Ινστιτούτο (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζει καθαρή μείωση (μετά την αφαίρεση νέων ενάρξεων) κατά 67.000 επιχειρήσεις, από τις οποίες 11.000 θα κλείσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Εκτιμάται κίνδυνος απώλειας 260.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο δωδεκάμηνο. Για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, η αναλογία προσλήψεων προς απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι 1 προς 7. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 78.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Επίσης, το 53,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν καταβάλλει εγκαίρως τους μισθούς. Οι επιχειρήσεις που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας έφτασαν το 40%. Το 33,2% μείωσε τις αποδοχές στο προσωπικό. Συνολικά το 49,7% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό έχει ήδη προχωρήσει σε άμεση ή έμμεση μείωση αποδοχών του προσωπικού. Προβλέπεται δε ότι για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το 36,8% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας. Κι αυτό, παρ' ότι η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι οι μισθοί δεν είναι ούτε το πρόβλημα, ούτε η λύση η μείωσή τους, αν και η ίδια συναινεί σ' αυτό και συμμετέχει στην παραπλανητική διαδικασία για τους κατώτατους μισθούς!!!

Μείωση τζίρου κατά μέσο όρο 34,8% καταγράφτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Το 85% των επιχειρήσεων ανέφερε μείωση του τζίρου, ενώ στις εμπορικές επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 88%. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο μισό της παραγωγικής τους δυναμικότητας (48,7%).

Τα σημαντικότερα «εμπόδια» που επισημαίνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι: τα λειτουργικά έξοδα (44,3%), οι ασφαλιστικές εισφορές (41,3%) και οι μισθοί (9,9%). Μάλιστα είναι οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις που θεωρούν σημαντικότερο εμπόδιο τις ασφαλιστικές εισφορές (47,5%).

Ακόμη, 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, ΔΕΚΟ, προμηθευτές και τράπεζες, ενώ το 39,6% των επιχειρηματιών οφείλει εισφορές στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Το τελικό ποσοστό εμφανίζεται μεγαλύτερο από τον ΟΑΕΕ. Το 75,7% των επιχειρηματιών υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει προσωπικές καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών της επιχείρησης.

Το 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ