Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Βήμα κατοχύρωσης αμφισβητούμενων νήσων

Την Τρίτη (24/07) η Κίνα ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας πόλης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Στη νήσο Γιουνσίν, του αρχιπελάγους Σπράτλι της Νότιας Σινικής Θάλασσας, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή για τη δημιουργία της πόλης Σανσά, που θα είναι το διοικητικό κέντρο του συμπλέγματος των νήσων Σίσα, Νάνσα και Τζούνσα. Της τελετής προηγήθηκε η εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου από τους κατοίκους της νήσου. Στις εκλογές συμμετείχαν 1.100 κάτοικοι, εκλέγοντας 45 εκπροσώπους.

Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή στο Πεκίνο ανακοίνωσε το σχηματισμό στην πόλη Σανσά μιας στρατιωτικής φρουράς (επιπέδου μεραρχίας), που θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των χωρικών υδάτων των νησιών του αρχιπελάγους.

Με τον τρόπο αυτό το Πεκίνο επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να πάρει υπό τον έλεγχό του την περιοχή, που διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ κι οι Φιλιππίνες, κι η οποία θεωρείται πως διαθέτει πλούσια υποθαλάσσια αποθέματα υδρογονανθράκων.

Επιπλέον, σε βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Κίνας αναδεικνύεται η οικοδόμηση ισχυρών ναυτικών δυνάμεων, για τον έλεγχο της περιοχής. Σύμφωνα με τον επιστημονικό ερευνητή του ρωσικού Ινστιτούτου της Απω Ανατολής, Γιάκοφ Μπέργκερ, η Κίνα, μελετώντας την ιστορία έχει καταλήξει πως χωρίς να συγκροτήσει ισχυρή ναυτική δύναμη δε θα μπορέσει η χώρα να γίνει μια πραγματικά παγκόσμια δύναμη. «Γι' αυτό το λόγο σήμερα το Πεκίνο συγκροτεί ισχυρές ναυτικές δυνάμεις και ισχυρή πολεμική αεροπορία, κι επιπλέον με αυστηρότητα υπερασπίζεται τα δικαιώματά του στα επίμαχα νησιά. Ο σχηματισμός στρατιωτικής φρουράς στη Σανσά είναι ένα μέρος αυτής της στρατηγικής. Από τις δηλώσεις των κινεζικών αρχών προκύπτει πως τα ξένα πλοία θα μπορούν να διασχίζουν τα χωρικά ύδατα των νησιών μόνο με άδεια της Κίνας».

Στο μεταξύ, οι Φιλιππίνες καταδίκασαν την απόφαση της Κίνας και επέδωσαν στην κινέζικη κυβέρνηση διπλωματική διαμαρτυρία για την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας των Φιλιππίνων στα «ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων». Επίσης, στο Ανόι του Βιετνάμ πραγματοποιήθηκε μια σειρά αντικινεζικών διαδηλώσεων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ