Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάλογος... διά πάσαν νόσον της «Αριστεράς»

Τη «διακήρυξη» της ΚΕΔΑ τους παρουσίασε, χτες, σε συνέντευξή της η γνωστή ομάδα Θεωνά - Κωστόπουλου με τις γνωστές θέσεις τους

Πρόταση για... «τη διερεύνηση της δυνατότητας για συγκρότηση κοινής επιτροπής διαλόγου απ' όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς (εντός και εκτός Βουλής)», πρόβαλε, χτες, μαζί με άλλες, ανάλογες προτάσεις διαλόγου, σε συνέντευξη όπου παρουσίασε τη «Διακήρυξή» για την ίδρυση «Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς -ΚΕΔΑ», η γνωστή ομάδα Κωστόπουλου - Θεωνά -Ντρέκου και Δ. Κορφιάτη που αποχώρησαν με το γνωστό τρόπο από το ΚΚΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σε κεντρικό Ξενοδοχείο ήταν παρόντες, μαζί με τους συνεντευξιαζόμενους, περίπου μια δεκάδα ομοϊδεατών (και... συγγενών) τους και λίγοι δημοσιογράφοι.

Αποκαλυπτικά για το πού στοχεύει και πού προσβλέπει η συγκεκριμένη «Κίνηση» είναι όσα περιλαμβάνονται στις προτάσεις τους, στα πλαίσια της Διακήρυξης, που, στην πραγματικότητα είναι μονόπλευρα προσανατολισμένη στην αντιπαράθεση με την πολιτική του ΚΚΕ, για την οποία αναπαράγει όλες τις γνωστές συκοφαντίες π.χ. για... «διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, του αγροτικού κινήματος και του κινήματος των ΕΒΕ».

Για παράδειγμα, στις «δέκα» προτάσεις της «ΚΕΔΑ», ανάμεσα στα άλλα, αναφέρονται:«... Να ξαναδούμε, να κουβεντιάσουμε και να προσεγγίσουμε ερωτήματα όπως γιατί σκόνταψε η πρωτοβουλία της "Ενωμένης Αριστεράς" μετά τη μεταπολίτευση; Γιατί δεν ευδοκίμησε η "Κίνηση για την Ενότητα της Αριστεράς" - ΚΕΑ; Γιατί, το εγχείρημα για τη δημιουργία του παλιότερου "Συνασπισμού της Αριστεράς"... Η ιδέα της κοινής δράσης, της συνεργασίας, της ενότητας, του μετώπου, δε φταίει σε τίποτα. Εμείς, ο καθένας με τον τρόπο του, μάλλον στραβά αρμενίζουμε!»

Η,«... η τυφλή πολεμική και η από κεκτημένη ταχύτητα ρητορεία "ταξικής καθαρότητας", ανεξάρτητα από προθέσεις, δεν πετυχαίνει το στόχο ανάδειξης των υπαιτίων στα μάτια των εργαζομένων.... Παράλληλα, η ρητορεία αυτή μπορεί να ερμηνευτεί σαν επιλογή αδυναμίας κατανόησης της σημερινής πραγματικότητας. Οταν, μάλιστα, συνοδεύεται από πρακτικές, που παραπέμπουν μέχρι την οργανωτική διάσπαση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του αγροτικού κινήματος, του κινήματος των μικρομεσαίων...».

Παρακάτω: «... Να ξαναδούμε, να κουβεντιάσουμε, όχι αφηρημένα και παγιδευμένοι στα σύνδρομά μας, αλλά στη βάση της κοινωνικής πραγματικότητας, για την Ευρωπαϊκή Ενωση, στηριγμένοι στο ιστορικό, μαρξιστικό συμπέρασμα ότι "η τάση της ενοποίησης είναι αντικειμενική, οι μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται δεν είναι δεδομένες"». Επίσης, «... να ξαναδούμε, να κουβεντιάσουμε για τις σχέσεις της Αριστεράς, μαζικού κινήματος και διανόησης στις σημερινές συνθήκες της λεγόμενης μεταβιομηχανικής εποχής»... Και η διακήρυξη καταλήγει: «Ελπίζουμε ότι σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα βρουν θετικούς αποδέκτες στον κόσμο της Αριστεράς, έναν κόσμο που όλοι του χρωστάμε μια συγνώμη για τις πληγές που κατά καιρούς ανοίξαμε στο κορμί του...».

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις, οι Θεωνάς και Κωστόπουλος, σχετικά με το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, είπαν: «Μας ενδιαφέρει το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αλλά κι εμείς πολιτικά θα παρέμβουμε, θα πούμε σ/φοι δεν πάτε καλά. Φτιάξτε μέτωπο π.χ. για το ασφαλιστικό! Δεν μπαίνει ζήτημα οργανωτικής εμφάνισης της κίνησής μας (σ.σ. σ' αυτό το συνέδριο)».

Οι ίδιοι άφησαν ανοιχτό το ζήτημα μετατροπή της κίνησής τους σε πολιτικό κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προωθούμε συγκλίσεις και επιδιώκουμε να έχουν έκφραση σε εκλογικές διαδικασίες. Αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μέχρι τις εκλογές». Τέλος, για να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τη σύμπλευση με το Συνασπισμό, δήλωσαν πως παραμένουν «κομμουνιστές, δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσχωρήσουμε σε κανένα κόμμα, αλλά αναπτύσσουμε και συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που προωθούν την κοινή δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ