Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα στη Βουλή οι ρυθμίσεις για το νόμο - πλαίσιο

Αλλαγές στο νόμο πλαίσιο που, όπως έχει διακηρύξει και το υπουργείο Παιδείας σε όλους τους τόνους, δε θίγουν τον χαρακτήρα του αντιδραστικού νομοθετήματος, καταθέτει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές, οι Πρυτάνεις αναλαμβάνουν την εντολή να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των εκλογών για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης. Γι' αυτό και η θητεία τους, που έληγε στις 31 Αυγούστου του 2012 παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2012. Οι εκλογές προβλέπεται να γίνουν με κάλπη και με δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Παράλληλα δίνεται στις σημερινές διοικήσεις των ιδρυμάτων η δυνατότητα να είναι εκ νέου υποψήφιοι και στις επόμενες εκλογές. Στο πακέτο των αλλαγών προβλέπεται επίσης ότι η Σύγκλητος θα έχει τις ακαδημαϊκές αρμοδιότητες και οι υπόλοιπες θα ανατεθούν στα Συμβούλια Διοίκησης. Οτι το Τμήμα θα είναι βασική ακαδημαϊκή μονάδα, ο κοσμήτορας θα εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται και ρύθμιση για αύξηση των ωρών διδασκαλίας των πανεπιστημιακών.

Πρόκειται ουσιαστικά για το καταστάλαγμα των πολύμηνων «παζαριών» μεταξύ κυβερνήσεων και πρυτάνεων, που σε τίποτα δεν αλλάζει -μάλλον αποπροσανατολίζει από- την ουσία του αντιδραστικού νομοθετήματος: Την οικοδόμηση ενός πανεπιστημίου που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, που θα είναι πιο αντιδραστικό σε κάθε του λειτουργία και έκφραση, που θα είναι ακόμα πιο απρόσιτο για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οι παρεμβάσεις στα ζητήματα εκλογής των συμβουλίων διοίκησης γίνεται για να εφαρμοστεί και όχι για να αλλάξει ο νόμος. Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες στις Συγκλήτους και ο χαρακτήρας των τμημάτων είναι στην ουσία κενό πράγμα αφού όλη η δομή, η διοίκηση και το περιεχόμενο του πανεπιστημίου υποτάσσονται στην επιχειρηματική λειτουργία του, διαλύονται τα επιστημονικά αντικείμενα, εισάγονται κύκλοι σπουδών και ένα ατελείωτο «μενού» από υπηρεσίες διά βίου εκπαίδευσης.

Το επόμενο βήμα για το υπουργείο, μετά το νόμο - πλαίσιο θα είναι η αλλαγή του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης (βλέπε ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις κ.ο.κ. τμημάτων και σχολών). Μάλιστα, η έναρξη του «διαλόγου» για το νέο χωροταξικό των ΑΕΙ, συνδέεται από το υπουργείο με το διορισμό νέου προέδρου στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) της ανώτατης εκπαίδευσης, του οργάνου, δηλαδή, που είναι αρμόδιο για τις «αξιολογήσεις» των Τμημάτων. Είναι φανερό ότι οι «αξιολογήσεις» που έχουν προχωρήσει πολύ θα είναι εργαλείο π.χ. για καταργήσεις Τμημάτων και καταρρίπτεται ο μύθος ότι τάχα η «αξιολόγηση» γίνονται για να εντοπιστούν κενά και προβλήματα και να διορθωθούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ