Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ - Ζ. ΜΠΑΡΟΖΟ
Δίχως τέλος οι θυσίες στο μονόδρομο της ΕΕ

Εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ευοδωθεί η έξοδος από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου

Η λυκοσυμμαχία ενιαία χτυπάει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, όπως επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο

Phasma

Η λυκοσυμμαχία ενιαία χτυπάει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, όπως επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο
Τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της τρικομματικής κυβέρνησης ότι θα πάρει όσα αντιλαϊκά μέτρα χρειαστεί για να επιτευχθεί η στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της, επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

«Ανέφερα στον κ. Μπαρόζο ότι είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση τριών κομμάτων να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, σε αποκρατικοποιήσεις, και στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος (...) ώστε να επανέλθει η χώρα στους στόχους της», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς, κάνοντας επίδειξη αποφασιστικότητας στους εταίρους και δανειστές ότι η κυβέρνηση δε θα διστάσει να πάρει όσα και όποια αντιλαϊκά μέτρα χρειαστούν για να επιτύχει τους προσυμφωνημένους στόχους.

Ο πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο συγκεκριμένα για το πακέτο των μέτρων που θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η συγκυβέρνηση. «Μέσα στα μέτρα που συζητήσαμε είναι η διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων και η επίσπευση της συγχώνευσης ή κατάργησης δημόσιων οργανισμών, συγκεκριμένα μέτρα για την αναγκαία αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα (...) καθώς και τη δραστική περικοπή δημόσιων δαπανών στα επόμενα χρόνια, σε όλα τα επίπεδα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο δημόσιο κονδύλι», δήλωσε, μεταφέροντας ουσιαστικά τις αποφάσεις που πάρθηκαν νωρίτερα στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά του, ο Ζ.Μ. Μπαρόζο, όπως αναμενόταν, πρόσφερε απλόχερη στήριξη στην τρικομματική συγκυβέρνηση, υπεραμυνόμενος της στρατηγικής της παραμονής στην Ευρωζώνη πάση θυσία. «Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα τηρήσει και θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος, θα επιταχύνει τις θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αξίωσε εκ μέρους των δανειστών άμεσα αποτελέσματα και επιτάχυνση στην υλοποίηση των μέτρων. «Η λέξη κλειδί εδώ είναι αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα απτά αποτελέσματα στην υλοποίηση των μέτρων είναι προϋπόθεση «για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Δίνοντας χείρα βοήθειας στην κυβέρνηση, κάλεσε το λαό να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχθεί τις θυσίες, επισείοντας το τρομοκρατικό επιχείρημα ότι «οι άλλες εναλλακτικές δυνατότητες θα είναι πολύ πιο δύσκολες για την Ελλάδα και θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις πιο ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας». Στη βάση αυτή, αξίωσε «μια νέα συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη». Εγκωμιαστικά λόγια επιφύλαξε για τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη εκθειάζοντας «την ισχυρή προσήλωσή τους στην Ευρώπη».

Ο Ζ. Μπαρόζο, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για το αίτημα της επιμήκυνσης, ενώ έμμεσα πλην σαφώς, ξέκοψε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια για την ενίσχυση της ρευστότητας και την πολυθρύλητη «ανάπτυξη», πέρα από αυτά που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ