Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ανάγκη για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με στελέχη της Πυροσβεστικής

Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα έχει την ευθύνη και για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση και καταστολή των πυρκαγιών, αναδείχθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, με τον περιφερειακό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποστράτηγο Δ. Ζάχο και το διευθυντή της ΠΥ Θεσσαλονίκης αρχιπύραρχο Α. Αβραμίδη.

Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η εμπλοκή πολλών φορέων στην ευθύνη πρόληψης (Δασαρχεία, Δήμοι, Περιφέρειες) και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των χρεώσεών τους (καθαρισμοί στρατοπέδων, δημοτικών οικοπέδων κλπ) δημιουργεί πρόβλημα και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Καθυστέρηση υπάρχει και στον καθαρισμό των δασών, εξαιτίας της καθυστέρησης καταβολής των σχετικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά το Μάη οι περισσότερες εργασίες καθαρισμού να ξεκινούν Ιούλη με την εγκατάσταση των εργολάβων και να ολοκληρώνονται τον Αύγουστο.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο δάσος Σέιχ Σου, στην προστασία του οποίου εμπλέκονται, Δασαρχείο, Δήμοι, Περιφέρεια.

Σημειώθηκε ότι θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση αν υπήρχε ενιαίος φορέας με εξασφαλισμένες τις αναγκαίες υποδομές, μηχανήματα, προσωπικό και χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μεγάλη φθορά του στόλου των οχημάτων. Οπως σημειώθηκε, εξαιτίας της αύξησης των συμβάντων και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αυξήθηκε αντίστοιχα και η φθορά των οχημάτων της ΠΥ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερα χρήματα για τη συντήρηση και την ανανέωση του στόλου. Τα χρήματα δεν επαρκούν, αλλά και όταν επαρκούν φτάνουν με καθυστέρηση. Στο στόλο της ΠΥ σήμερα υπάρχουν οχήματα ηλικίας 20 και 30 χρόνων, ενώ στις χώρες του εξωτερικού, τα πυροσβεστικά οχήματα αποσύρονται στη δεκαετία. Αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα να αντικατασταθούν όλα τα πολύ μεγάλης ηλικίας οχήματα με πολύ μικρότερο κόστος με μεταχειρισμένα οχήματα 10 και 15 ετών.

Τέλος, τα στελέχη της ΠΥ στάθηκαν ιδιαίτερα στην πλημμελή εφαρμογή των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνει ο ΟΣΕ. Οπως ανέφεραν, ο ΟΣΕ υποχρεούται να έχει υπάλληλο εγκατεστημένο στο τέλος της αμαξοστοιχίας ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη να ελέγχει αν τυχόν οι σπίθες στις ράγες προκαλούν φωτιές και άμεσα να ενημερώνει. Ο ΟΣΕ δεν το κάνει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκδηλώνεται φωτιά σε έκταση πολλών χιλιομέτρων κατά μήκος των γραμμών, με πολλές διάσπαρτες εστίες. Επίσης σημείωσαν ότι ο ΟΣΕ θα έπρεπε να φροντίζει για τον καθαρισμό εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, ενημέρωσε τα στελέχη της ΠΥ για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ για τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και την πυροπροστασία. Παρουσιάζοντας συνοπτικά τη θέση του Κόμματος στάθηκε στην ανάγκη άμεσης χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, στη συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας, στον ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη της τοπικής διοίκησης, και στην προετοιμασία για την καταστολή των πυρκαγιών με την άμεση ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ