Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρόθεση να ανοίξει ο δρόμος για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο

Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τις μικροαλλαγές στο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση

«

Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία εφαρμογής ενός αντιλαϊκού νόμου και όχι να θεραπεύσει πλευρές του». Με τη φράση αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο εισέρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πρόκειται να ψηφιστεί σε μία μόνο συνεδρίαση, ενώ χτες προηγήθηκε η εσπευσμένη συζήτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Πλήρη στήριξη στη διαδικασία παρείχαν τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και η «Χρυσή Αυγή», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο περιέχει βελτιώσεις.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δικαιολόγησε την ταχύτατη προώθηση του νομοσχεδίου λέγοντας πως «υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα» αφού «πρέπει να είναι τα ιδρύματα ανοιχτά το Σεπτέμβρη» και «αν δεν περάσουν οι ρυθμίσεις δε θα μπορούν να λειτουργήσουν οικονομικά και να κάνουν τους διαγωνισμούς για να υπάρξει σίτιση και στέγαση στους φοιτητές». Στην ίδια λογική ο κυβερνητικός εισηγητής Σπ. Ταλιαδούρος ανέφερε ότι το νομοθέτημα «στοχεύει στη βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας και στην εξασφάλιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων». Θύμισε για την προηγούμενη νομοθεσία ότι «ο νόμος εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής» και «κατά την εφαρμογή του όμως στο σκέλος της διοίκησης των ιδρυμάτων παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες». Γι' αυτό, υποστήριξε, ο νέος νόμος «προβλέπει την ύπαρξη μεταβατικού διαστήματος για την πλήρη εφαρμογή του νόμου ενώ περιέχει και βελτιωτικές παρεμβάσεις. Ολα αυτά όμως δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία, δημιουργούν προϋποθέσεις για την πληρέστερη εφαρμογή του».

Την έμμεση στήριξή της στις ρυθμίσεις εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά αφού η εισηγήτρια της Μ. Ρεπούση είπε πως στην προηγούμενη νομοθεσία «υπήρχαν διατάξεις που τον καθιστούσαν ανεφάρμοστο». Αποκαλυπτική για το συστημικό ρόλο της «Χρυσής Αυγής» ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της Αρτ. Μαθιόπουλου ο οποίος άσκησε κριτική επειδή «δε μας έχετε δώσει εγγυήσεις ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί». Χτες δεν υπήρξε τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη ο οποίος δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί σήμερα.

«Ενισχύει τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά του νόμου»

Το νομοσχέδιο «ούτε βελτιωτικό είναι ούτε αλλάζει το νόμο - πλαίσιο αλλά αντίθετα ενισχύει τα αντιδραστικά του χαρακτηριστικά. Προσπαθεί να ξεπεράσει τις αγωνιστικές διαθέσεις φοιτητών και καθηγητών. Δε θα συναινέσουμε σε αυτή την διαδικασία» ξεκαθάρισε εξαρχής στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Θύμισε ότι «ο νόμος στόχευσε στη μετατροπή των πανεπιστημίων της έρευνας και της εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς» γι' αυτό προέβλεπε την «άμεση διασύνδεση του πανεπιστημίου με τους επιχειρηματικούς ομίλους σε σημείο που θα μπορούν να προσδιορίζουν ακόμη και τη χωροταξία τους». Το νομοσχέδιο, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ενισχύει αυτά τα βάρβαρα χαρακτηριστικά» και γι' αυτό είναι «ενδεικτική η διάταξη περί επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου». Μάλιστα, συνέχισε σχολιάζοντας ότι «η μορφή της διοίκησης δεν αποτελεί ανεξάρτητη μεταβλητή. Διαμορφώνεις τη διοίκηση ανάλογα με την κατεύθυνση που θες να ακολουθήσεις», έτσι και αυτό το νομοσχέδιο «διαμορφώνει ένα σώμα εξω-πανεπιστημιακών που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διοίκηση των πανεπιστημίων», ενώ «το μόνο που γίνεται με τις αλλαγές αφήνουν άθικτους τους μηχανισμούς εξάρτησης από τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Αυτό γίνεται και με την «ανυπαρξία του πανεπιστημιακού ασύλου» καθώς και με την «άρνηση της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα διοίκησης».

Σχολιάζοντας επιμέρους άρθρα ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε πως «η επαναφορά των τμημάτων αποτελεί στάχτη στα μάτια για να κρύψει την υποβάθμιση των σπουδών», ενώ την ίδια στιγμή «η πανίσχυρη ΑΔΙΠ θα πιστοποιεί τα προγράμματα σπουδών με αγοραία κριτήρια». Μίλησε για «αντιδραστική διάκριση στη διανομή των συγγραμμάτων» με τις ρυθμίσεις για «αιώνιους φοιτητές» αφού «απαγορεύει στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να έχουν μία δουλειά προκειμένου να τελειώσουν τις σπουδές τους». Συνολικά ανέφερε πως ακόμη και οι επιμέρους αλλαγές «δε γίνονται με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης αλλά με τις ιεραρχήσεις που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Οσον αφορά το κυβερνητικό ...άγχος για τα κονδύλια των πανεπιστημίων, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε πως «από τη στιγμή που μειώνεται η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, δεν είναι δυνατόν σήμερα να κόπτεται η κυβέρνηση για το πώς θα διασφαλιστούν ορισμένα φραγκοδίφραγκα που δεν μπορούν να καλύψουν καμία ανάγκη». Τέλος, σημείωσε πως «προχωρείτε στην εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας» τονίζοντας επίσης πως «οι φοιτητές πρέπει να έχουν δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς».

Θετικές διατάξεις και βελτιώσεις εκτίμησε ότι υπάρχουν στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «γίνεται προσπάθεια να θεραπευθούν σημεία» όπως για παράδειγμα ότι ολοκληρώνονται οι θητείες των πρυτανικών αρχών ενώ το προηγούμενο νομοσχέδιο «αποτελούσε πραξικόπημα». Ως θετικές εκτίμησε και τις διατάξεις που αφορούν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών σπουδών. Παρ' όλα αυτά, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επικαλούμενος τη συνολική πρόταση του κόμματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με την εισηγήτρια τοςυ Μ. Ξουλίδου να δηλώνει, «δε σας χαρίζουμε την ψήφο μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ