Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα με βάση τον ισλαμικό νόμο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Με μία αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα αυτοκτονίας επιχείρησαν χτες οι ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ να σαμποτάρουν την ψήφιση του νέου Συντάγματος της Σομαλίας έπειτα από διαπραγματεύσεις οκτώ ετών και την επί μία βδομάδα συνεδρίαση της συντακτικής συνέλευσης. Ωστόσο, η επέμβαση των Σομαλών στρατιωτών ακύρωσε τα σχέδιά τους, καθώς οι δύο επίδοξοι βομβιστές έπεσαν νεκροί από τα πυρά των στρατιωτών λίγο προτού εισέλθουν στο κτίριο συνεδρίασης των 825 εκλεγμένων μελών και προεστών της συντακτικής συνέλευσης.

Δύο ώρες μετά, οι σύνεδροι ενέκριναν τον νέο Σύνταγμα με 621 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 11 αποχές.

Το νέο Σύνταγμα υιοθετεί ως βάση του σομαλικού δικαίου τον ισλαμικό νόμο (σαρία). Απαγορεύει τη διάδοση άλλων θρησκειών πλην του ισλάμ, ενώ υποτίθεται πως εξασφαλίζει την ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, γλώσσας, κοινωνικής ή οικονομικής θέσης, πολιτικών πεποιθήσεων. Επιτρέπει την άμβλωση στην περίπτωση που διακυβεύεται η ζωή της μητέρας. Απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γενετικών οργάνων. Θεωρεί άκυρο ένα γάμο που δεν έχει τη συναίνεση και των δύο συζύγων.

Η εξέλιξη υποτίθεται πως ανοίγει το δρόμο για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Σομαλία, όπου διαδραματίζεται εδώ και καιρό η ταυτόχρονη επέμβαση από τους στρατούς της Κένυας, της Αιθιοπίας και της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα με αφορμή την καταπολέμηση των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ