Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς νέο διαχειριστικό πολιτικό σχήμα

ΡΩΜΗ.--

Προς τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι λεγόμενες «κεντροαριστερές» δυνάμεις της Ιταλίας, αναζητώντας τρόπους να εκμεταλλευτούν την αγανάκτηση και την οργή των εργαζομένων και του λαού από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και επιχειρώντας να εμφανίσουν ένα δήθεν εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης.

Χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γραμματέα του «Δημοκρατικού Κόμματος» (δημιούργημα της συγχώνευσης του κόμματος «Μαργαρίτα» και του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που προήλθε από το Ιταλικό ΚΚ, το οποίο το '91 απάλειψε τη λέξη «κομμουνιστικό» από τον τίτλο του και λίγο αργότερα διέγραψε τελείως το σφυροδρέπανο από σύμβολό του), Πιερλουίτζι Μπερσάνι, και του επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα, οι οποίοι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για μια «προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» με πιθανή ονομασία «Πόλος της Ελπίδας». Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συνάντηση, τα δύο κόμματα σχεδιάζουν να συνάψουν εκλογική συμμαχία και με την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών «Udc» του πρώην προέδρου της Βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι. Ωστόσο, απέκλεισαν τη συμμετοχή του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο και το κόμμα του «Ιταλία των Αξιών» εξαιτίας της πολεμικής που ασκεί κατά της πολιτικής που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με τον Βέντολα, η συμμαχία «θα βασιστεί στην υπεράσπιση της εργασίας και στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας πραγματικής προοπτικής στους νέους, μαζί με την αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων». Από τη μεριά του ο Μπερσάνι δήλωσε πως «δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ουσιαστικότερη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών, στην αναγνώριση ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την πληρέστερη ένταξη των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία».

Η λιτότητα καλά κρατεί...

Νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται επί τάπητος στην Ιταλία, με στόχο το κεφάλαιο να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση, ρίχνοντας τα βάρη στο λαό. Τα μέτρα αυτά εμφανίζονται ως δήθεν «αντίβαρο» σε ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΦΠΑ τους τελευταίους μήνες του 2012. Μάλιστα, οι εφημερίδες «Ιλ Μεσατζέρο» και «Λα Ρεπούμπλικα» δημοσίευσαν πως δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, ενδεχόμενο που ολοένα και περισσότερο ακούγεται το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της χώρας δημοσιοποίησε προχτές νέα στοιχεία σε ό,τι αφορά στην ανεργία, η οποία έφθασε τον Ιούνη στο 10,8%, από 10,6% που ήταν το Μάη, ποσοστό το οποίο αποτελεί ρεκόρ, με 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά. Σε ετήσια βάση, η ανεργία αυξήθηκε κατά 37,5%, ή κατά 761.000 ανθρώπους. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το Γενάρη του 2004 μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15 - 24 ετών η ανεργία φτάνει στο 34,3%, δηλαδή πάνω από 600.000 ανθρώπους. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι μόνο το 34% των Ιταλών που ρωτήθηκαν λένε ότι θα κάνουν φέτος διακοπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ