Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο λαός θα πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κατατέθηκε χτες το μεσημέρι στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο νόμου

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το μεσημέρι, από το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο νόμου για την κύρωση των τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στα επιμέρους άρθρα περιγράφονται οι αρμοδιότητες του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (ΤΧΣ), το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης των εμπορικών τραπεζών, με συνολικό κεφάλαιο ύψους 50 δισ. ευρώ (χρήματα τα οποία αποτελούν μέρος του δανείου του 2ου μνημονίου και θα τα πληρώσει εξολοκλήρου ο ελληνικός λαός), ενώ λειτουργεί και ως μηχανισμός ελεγχόμενης χρεοκοπίας τραπεζών, οι οποίες θα κριθούν μη βιώσιμες.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω του ΤΧΣ, προβλέπεται να γίνει μέσω της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου και το ΤΧΣ στην περίπτωση αυτή καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχός τους. Στο νομοσχέδιο ρητά αναφέρεται ότι στόχος είναι η νομική και τυπική αποκατάσταση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα. Στο σχέδιο νόμου επέρχεται τροπολογία, σύμφωνα με την οποία καταργείται η απαγόρευση της μεταβίβασης μετοχών του Ταμείου σε τρίτους και η διαπραγμάτευσή τους σε οργανωμένη αγορά. Δίνεται έτσι η δυνατότητα τα «φιλέτα» του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στα χέρια άλλων τραπεζικών ομίλων, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου που συντελείται στα εδαφικά όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ