Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ICAP
«Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου» για τα οικιακά έπιπλα

Η δραματική καθίζηση των εισοδημάτων και η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας επηρέασαν αρνητικά τα τελευταία χρόνια τον κλάδο των επίπλων οικιακής χρήσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μέση ετήσια μείωση στις συνολικές πωλήσεις της τάξης του 12,3% από το 2008 μέχρι το 2011, με μεγαλύτερη αυτή του 2011 που έφτασε το 18%. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την κλαδική μελέτη της ICAP, μέρος της οποίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στην οποία αποτυπώνεται, ακόμη, το πλήγμα που δέχεται όλα τα τελευταία χρόνια η εγχώρια παραγωγή, με τις εισαγωγές να φτάνουν το 2011 να καλύπτουν το 51% περίπου των συνολικών πωλήσεων έναντι 16,5% το 2000.

Στη συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, τόσο στον παραγωγικό όσο και στον εισαγωγικό τομέα, δραστηριοποιούνται σχετικά λίγες μεγάλες εταιρείες και πολλές μικρότερου μεγέθους. Η πώληση των επίπλων οικιακής χρήσης πραγματοποιείται, συνήθως, μέσω εξειδικευμένων καταστημάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν «μπει» και σ' αυτό τον κλάδο και καταστήματα οικιακού εξοπλισμού, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, ενώ δραστηριοποιούνται και οι εισαγωγικές με το δικό τους δίκτυο καταστημάτων που επεκτείνεται είτε αυτόνομα είτε με franchising.

Οσον αφορά στη διάρθρωση της αγοράς, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις επίπλων καθιστικού χώρου κάλυψαν το 45% της συνολικής αξίας πωλήσεων, τα έπιπλα τραπεζαρίας το 30% και τα έπιπλα υπνοδωματίου το 25% της συνολικής αγοράς. Με βάση, δε, τις υπάρχουσες συνθήκες, εκτιμάται ότι τη διετία 2012-2013 η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 20%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ