Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Τρομακτικές οι συνέπειες

Συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

«

Πεσκέσι» στο τραπεζικό κεφάλαιο αλλά και βήμα για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών αποτελεί η απόφαση για παράδοση της Αγροτικής Τραπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς το υπουργείο Οικονομικών. Με την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπερασπίστηκε την επιλογή αυτή ενώ ανησυχία προκαλεί η αναγγελία του για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα «μη ενήμερα» αγροτικά δάνεια.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως για την ΑΤΕ δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον από «άλλες ελληνικές ή ξένες τράπεζες» και έτσι «προτιμήθηκε η λύση η οποία σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει τη συστημική ευστάθεια, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις καταθέσεις των πολιτών και τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων». Ανέφερε ότι υπήρξε ανάγκη «διορατικής διαχείρισης της κατάστασης». Οσον αφορά τις θυγατρικές εταιρείες της ΑΤΕ σημείωσε πως «όσες δε μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς θα αξιοποιηθούν από το δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Μάλιστα, προανήγγειλε «νομοθετική πρωτοβουλία» για «τα μη ενήμερα δάνεια που δε θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς» ενώ «για τα ενήμερα δάνεια οι υποθήκες αποτελούν παρεπόμενα ασφαλιστικά δικαιώματα των δανείων και ακολουθούν τα δάνεια ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του φορέα». Τέλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση λέγοντας πως η ΑΤΕ «είχε συσσωρεύσει χρόνια δομικά προβλήματα χαμηλής παραγωγικότητας, βασικές ελλείψεις στην οργανωτική και λειτουργική διάρθρωσή της, ενσωμάτωνε κακής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού λόγω σημαντικών αδυναμιών στο πλαίσιο διαχείρισης και εμφάνιζε χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια».

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ν. Καραθανασόπουλου που σημείωσε πως «επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ο ρόλος του αστικού κράτους, όπου με κάθε τρόπο πρέπει να στηρίξει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τι κάνετε για μία ακόμη φορά; Δώσατε το υγιές χαρτοφυλάκιο 16 δισεκατομμυρίων ευρώ τζάμπα στην Τράπεζα Πειραιώς, ενισχύοντας έτσι μέσα σε αυτό το παιγνίδι του ανταγωνισμού των συγχωνεύσεων και των εξαγορών έναν συγκεκριμένο παίχτη. Η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας θα έχει τρομακτικές συνέπειες». Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβερνητική απόφαση «ουσιαστικά διαμορφώνει προϋποθέσεις απολύσεων εκατοντάδων εργαζομένων στην ΑΤΕ, αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και εντατικοποίηση της εργασίας τους. Η υποθηκευμένη γη διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να αλλάξει τα σχέδια των αγροτών και για να ξεκληριστούν μία ώρα αρχύτερα και ταυτόχρονα για να εκποιηθούν για ένα κομμάτι ψωμί προς το μεγάλο κεφάλαιο οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις». Αναφερόμενος διεξοδικά στα αγροτικά δάνεια ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η αγροτική γη, η οποία ήταν υποθηκευμένη στην ΑΤΕ για να μπορούν να πάρουν δάνεια οι αγρότες για να καλλιεργούν τη γη τους, μεταφέρεται για τα ενήμερα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς, πεσκέσι δηλαδή. Αρα με πολύ μεγάλη ευκολία μετά από λίγο θα μπορεί να κατάσχει την αγροτική γη και να συγκεντρωθεί η γη, να αλλάξει η χρήση της». «Υπάρχει και το πολύ μεγάλο ερώτημα για τα μη ενήμερα δάνεια όπου η πλειοψηφία τους είναι φτωχοί αγρότες. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα τους τα πάρετε για να μεταφέρετε τη γη τους στο ταμείο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας;». Σχετικά με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ο Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε για τις συνέπειες τονίζοντας ότι «αν ιδιωτικοποιηθεί η "Δωδώνη" αυτοί που «θα την πατήσουν» θα είναι οι κτηνοτρόφοι της δυτικής Ελλάδας γιατί δε θα τους παίρνουν το γάλα ή θα τους το παίρνουν «μπιρ παρά» και βεβαίως θα ικανοποιηθούν οι δύο τρεις μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο του γάλακτος. Ετσι και κλείσει η ΣΕΚΑΠ με τους 280 εργαζόμενους, ποιοι θα ικανοποιηθούν; Δυο τρεις πολυεθνικές που είναι στο χώρο του καπνού». Τέλος, ανέφερε πως «σκανδαλώδες ζήτημα είναι η εκποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης γιατί μεταφέρεται η ποσόστωση της παραγωγής της ζάχαρης και ιδιαίτερα στην Πολωνία και έτσι ζάχαρη δε θα παράγουμε στον τόπο μας, θα την εισάγουμε όλη».

Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα της ΑΤΕ η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία θα ενημερώσουν ο Χρ. Σταϊκούρας αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ι. Προβόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ