Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ
Προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων

Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Βρετανίας
Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Βρετανίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο έγιναν η ευκαιρία για την «αναθέρμανση» στις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, καθώς ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επέλεξε αυτή τη χρονική περίοδο για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βρετανία. Την πρώτη του είδους εκ μέρους Ρώσου Προέδρου εδώ και μία επταετία και του Βλαντιμίρ Πούτιν για σχεδόν μία δεκαετία. Βασικές αιτίες της πρόκλησης «πάγου» στις διμερείς σχέσεις είναι η διπλωματική ένταση που υφέρπει χρόνια, με κορυφαίο γεγονός τη «ραδιενεργό δηλητηρίαση» του μυστικού πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Ενταση που διαιωνίζεται από εκατέρωθεν καταγγελίες για κατασκοπεία, μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διμερές εμπόριο και φυσικά την τεράστια ρωσική κοινότητα του Λονδίνου, που, εκτός της οικονομικής δύναμής της, κατά τη ρωσική κυβέρνηση μονίμως επιδίδεται σε υπονομευτικές ενέργειες σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, παρά το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά στην επίσκεψη, βασικός στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι η προσέγγιση εκ νέου της Ρωσίας ώστε να «ξεμπλοκαριστούν» οι διεθνείς προσπάθειες για «μία επίλυση του ζητήματος της Συρίας», τη στιγμή που υπάρχουν «σημάδια άμβλυνσης της σφοδρής αντίθεσης της Ρωσίας».

Ετσι, αναμένεται η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στην Ντάουνιγκ Στριτ, να περιστραφεί σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα της Συρίας, όπου και οι δύο συμφώνησαν ότι «ο τερματισμός της βίας» είναι κοινή τους επιθυμία. Υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση των δύο ηγετών, τόνισε ο Κάμερον με το πέρας της συνάντησης προσθέτοντας ότι επιθυμούν αμφότεροι μια «σταθερή Συρία». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι Ρωσία και Βρετανία θα εργαστούν από κοινού για μια «βιώσιμη λύση». Η επίσκεψη Πούτιν «ολοκληρώθηκε» μετά την κοινή παρακολούθηση αγώνα τζούντο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ