Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τις περικοπές

Με φόντο την τραγική οικονομική κατάσταση στους δήμους, οι οποίοι με προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης είδαν την κρατική χρηματοδότηση για τον Αύγουστο να μειώνεται κατά επιπλέον 29%, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Να σημειώσουμε πως η νέα μείωση επιχειρήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη, να εξηγηθεί «ηθικά», καθώς - όπως δήλωσε προχθές - «απαντήσαμε σε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα που γέννησε η οξεία οικονομική κρίση. Με δεδομένο το μεγάλο περιορισμό κρατικών δαπανών, έπρεπε να επιλέξουμε τι θα προτάξουμε: τη συνέχιση της μηνιαίας χρηματοδότησης των ΟΤΑ με 135 εκατομμύρια ευρώ ή την άμεση και πλήρη εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων του Μαΐου - Ιουνίου;». Επιχειρεί δηλαδή η κυβέρνηση να «ντύσει» με ένα μανδύα ηθικής μια απόφαση που υπακούει και εφαρμόζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, που στερεί από τις λαϊκές οικογένειες υπηρεσίες και έργα, για να πληρωθούν τα προνοιακά επιδόματα που όφειλε το κράτος να είχε καταβάλει.

Σε μια πρώτη αντίδραση, χτες, η ΚΕΔΕ προειδοποιεί ότι η νέα μείωση στους πόρους τους δήμων, θα σημάνει την κατάρρευση της λειτουργίας και του κοινωνικού τους ρόλου καθώς και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους. Αρκείται δηλαδή στην επανάληψη του επαπειλούμενου κινδύνου να μην μπορούν οι δήμοι να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και να πάψουν να προσφέρουν το όποιο λειψό κοινωνικό έργο, αποκρύβοντας τις τεράστιες ευθύνες που φέρει. Ενδεικτικό της στάσης της ΚΕΔΕ είναι ότι έθετε στην κυβέρνηση ως «κόκκινη γραμμή» για τη χρηματοδότηση των δήμων το 2012, τα 2,7 δισ. δραχμές. Χρήματα - που όπως προειδοποιούσε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ, Ελπ. Παντελάκη, «δε φτάνουν... Με τα 2,7 δισ. οι δήμοι θα βρίσκονται σε καθεστώς ασφυξίας, χωρίς αναπνοή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ