Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
NEEΣ EKΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Φρίντριχ Ενγκελς «Για το ζήτημα της κατοικίας» (Το έργο αυτό αποτελεί σύνθεση τριών άρθρων του Ενγκελς, που πρωτοδημοσιεύθηκαν στη Λειψία, το 1872, εποχή που η Γερμανία πρόβαλε ως μεγάλο βιομηχανικό και «ενωμένο Ράιχ». Με την οικονομική κρίση του 1873-1874, μεγάλο πλήθος εργατών της υπαίθρου συγκεντρώθηκε στις βιομηχανικές πόλεις, όπου για να επιβιώσουν έπρεπε να παράγουν προϊόντα στο χώρο κατοικίας τους. Κατοικία, που όσο άθλια κι αν ήταν αναγκάζονταν ή να την αγοράζουν ή να τη νοικιάζουν πανάκριβα, να «πνίγονται» οικονομικά και προσπαθώντας να αντιμετωπίζουν το κόστος της να υποκύπτουν στους εκβιασμούς και των μεγαλοϊδιοκτητών και μεγαλεμπόρων που αγόραζαν με όλο και χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα που παρήγαγε η μικροβιοτεχνική εργατιά. Με το έργο αυτό ο Ενγκελς, ασκώντας πολεμική στις απόψεις του Προυντόν -τις οποίες υιοθέτησαν ο αστικός και ο μικροαστικός σοσιαλισμός- απέδειξε ότι στον καπιταλισμό δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ευημερίας για την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες). Σολομών Ισάγιεβιτς Τσερνομόρτιντικ «Οι δίκες των μπολσεβίκων» (Μπροσούρα που πρωτοεκδόθηκε στη Μόσχα, από την Ενωση Παλαιών (Βετεράνων) Μπολσεβίκων, που αποκάλυψε τις δόλιες μεθόδους παρακολούθησης, δίωξης, σύλληψης, ανάκρισης, βασανιστηρίων, καταδίκης και φυλάκισης των μπολσεβίκων από την τσαρική «Οχράνα», αλλά και ανέδειξε τις αρχές, αξίες και τον ηρωισμό των μπολσεβίκων επαναστατών).

-- Καστανιώτης: Βασίλης Κολοβός «Το δώρο του χιονιού» (Αυτό -το έκτο κατά σειρά βιβλίο του Β. Κολοβού- είναι ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό μυθιστόρημα. Ρεαλιστικό αλλά και λυρικά αλληγορικό, ένα τρυφερό «παραμύθι» κατανόησης και έγνοιας για τον άνθρωπο, προπάντων λατρείας για τα παιδιά, με θέμα τη δύναμη της άπλετης αγάπης που μπορεί να σώσει τον άνθρωπο και να ξαναδώσει νόημα και αξία στην έννοια ζωή).

-- «Μεταίχμιο»: Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν «Η Βαρκελώνη του Μανόλο (Τρεις περιπέτειες του Πέπε Καρβάλιο)». (Εκδοση σε ένα τόμο των εξής μυθιστορημάτων του διάσημου Ισπανού συγγραφέα αστυνομικοκοινωνικής λογοτεχνίας: «Οι θάλασσες του Νότου», «Ο ελληνικός λαβύρινθος», «Το βραβείο». Το πρώτο κα το τρίτο μυθιστόρημα μετέφρασε η Βέρα Δαμόφλη, το δεύτερο η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. Πρόλογος του Πέτρου Μάρκαρη).

-- «Προσκήνιο»: Βασίλης Λιόγκαρης «Γλυκοχαράζει στον Ελλήσποντο (την ημέρα της λευτεριάς)» (Νέο μυθυστόρημα του μικρασιατικής καταγωγής συγγραφέα, το οποίο διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη, τα χρόνια 1920-1922, πριν και κατά την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Μ. Ασία. Ενα ιστορικό, κοινωνικό, αλλά και ερωτικό μυθιστόρημα που «ζωντανεύει» την μαγευτική -ακόμα και σε εκείνη την ταραγμένη εποχή- Πόλη).

-- Γαβριηλίδης: Μάριος Ποντίκας «Ζήτω (διηγήματα ελαφρώς μεταχειρισμένα)». (Συλλογή με 21 πρικρόγευστα διηγήματα ποικίλης θεματολογίας του θεατρικού συγγραφέα και πεζογράφου, που κατά το παρελθόν δημοσιεύθηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, και «μπορεί να διαβαστούν ως δραματικά κείμενα», όπως λέει ο συγγραφέας τους στον επίλογό του). Παύλος Ε. Γαρίνης «Ειρωνικός ωκεανός» (δοκίμιο για την ειρωνεία στον αρχαιοελληνικό λόγο). Δημήτρης Κ. Ψυχογιός «Χιονίζει ήσυχα στις αγριόλευκες» (μυθιστόρημα). Γιώργος Ανδρέου «Δαίμονας ξένος» (ιστορίες για τη μεταπολιτευτική κοινωνιολογική και ανθρωπολογική μας πραγματικότητα). Σωτήρης Μανωλόπουλος «Ψυχικοί δεσμοί, κοινωνικοί θεσμοί» (κοινωνιολογική και ψυχαναλυτική μελέτη). Λάκης Δολγεράς «Η δεύτερη συνάντηση της Ελεονόρας και του Νίκου» (μυθιστόρημα).

-«Δωδώνη»: Μενέλαος Ξάνθος «Ο αντίλαλος των νεκρών» (Μυθιστόρημα, αντλημένο από μνήμες του συγγραφέα από τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου και τους αγώνες του λαού, αλλά και από τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα).

-- Γιώργος Κατσούλας «Αγωνιστικοί χαιρετισμοί» (Συλλογή με έντεκα ποιήματα, αντλημένα από τα βιώματα του αυτοδίδακτου θεατρικού συγγραφέα και ποιητή -εργαζόμενου σαν σερβιτόρου- από τη βιοπάλη, τους λαϊκούς, εργατικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας στο παρελθόν, αλλά και από την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης νέων αγώνων για την ανατροπή της σημερινής πολιτικο-οικονομικής εξουσίας των εκμεταλλευτών των εργαζομένων. Εκδόσεις «Αγγελάκη», Χαρ. Τρικούπη 41, 210.3826.220).

-- «Μανδραγόρας»: Σπύρος Α. Γεωργίου «Το στοίχημα του Ησίοδου και το επιπλέον» (Μικρό δοκίμιο για τον αρχαίο ποιητή). Χάρης Μελιτάς «Παράσταση ήττας» (Συλλογή ποιημάτων που αλληγορούν άμεσα και έμμεσα για τα θύματα, τις «πληγές», τα «άνθη του κακού» της σημερινής ελληνικής κοινωνίας). Απόστολος Παλιεράκης «Μεταποίηση σε στιγμές διαρκείας (imiteleis)» (Ποιήματα). Δημήτρης Κακαβελάκης «Αταξία γήινης σαγήνης» (Ποιήματα).

- «Περίπλους»: «Νίκος Ι. Μεγαδούκας «Ο τάφος του Κικέρωνα» (Φαντασιακό μυθιστόρημα).

-- Γιώργος Κωτούλας «Η κραυγή» (Ποιητική συλλογή, εικονογραφημένη με εικαστικά έργα. Εκδοση του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης).

-- «Περίπλους» (περιοδικό του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, τεύχος 76).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ