Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θεατρικές γέφυρες» - για εφήβους

Η εταιρεία «Λυκόφως», που από το 2009 ξεκίνησε το εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα (ανέβασε τα έργα «Chatroom» του Εντα Γουόλς, «Ρισπέκτ» του Τζακ Θορν,και « Ρωμαίος+Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ), σχεδιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τις «Θεατρικές γέφυρες», ένα θεσμό εφήβων σε πανελλήνια βάση, με τον οποίο οι ίδιοι οι έφηβοι να μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους θέατρο, στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Ομάδες εφήβων σε έξι πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Πάτρα) σε συνεργασία με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα ή μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς της πόλης, θα συγγράφουν θεατρικά έργα, με τη βοήθεια και καθοδήγηση συγγραφέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Βασίλη Κατσικονούρη, Σάκη Σερέφα, Χρύσα Σπηλιώτη, Μισέλ Φάις, Χρήστο Χωμενίδη. Τα κείμενα αυτά θα σκηνοθετούνται και θα παίζονται από τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και επαγγελματιών του θεάτρου και θα παρουσιάζονται αρχικά στην πόλη τους και έπειτα, όλα μαζί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2013.

Τον Οκτώβρη έξι θεατρικοί συγγραφείς ξεκινούν, παράλληλα, να δουλεύουν μια φορά την εβδομάδα με τα παιδιά ενός σχολείου από τις προαναφερθείσες περιοχές, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα θεατρικό κείμενο. Η επιλογή του σχολείου θα γίνεται βάσει της ήδη οργανωμένης θεατρικής του ομάδας, ώστε η πρώτη χρονιά αυτού του θεσμού να στηριχθεί σε υπάρχουσες, δοκιμασμένες δομές.

Το Φλεβάρη του 2013 οι συγγραφείς και τα παιδιά θα ολοκληρώσουν το θεατρικό κείμενο και θα αρχίσουν πρόβες με την επίβλεψη των υπεύθυνων καθηγητών για το θέατρο του κάθε σχολείου, αλλά και επαγγελματιών του ΔΗΠΕΘΕ ή των συνεργαζόμενων θεάτρων.

Το Μάη του 2013 θα ολοκληρωθούν οι πρόβες και οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στα ΔΗΠΕΘΕ ή στα θέατρα της περιοχής τους.

Τον Ιούνη του 2013 θα παρουσιαστούν έξι παραστάσεις, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε μια πανελλήνια γιορτή των εφήβων, όπου το θέατρο έχει την κεντρική θέση, αλλά πλαισιώνεται και από συναυλίες και εκθέσεις ζωγραφικής από εφήβους για εφήβους.

Στην παρουσίαση στο Φεστιβάλ Αθηνών θα υπάρχει κριτική επιτροπή από πανεπιστημιακούς, ανθρώπους του θεάτρου και εφήβους, οι οποίοι θα αναδείξουν το καλύτερο κείμενο που παραστάθηκε. Αυτό το κείμενο θα παρασταθεί και από επαγγελματικό θίασο σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας, τη θεατρική περίοδο 2013-2014. Τα κείμενα θα εκδοθούν από γνωστό εκδοτικό οίκο, για να είναι προσβάσιμα σε εφηβικούς και όχι μόνο θιάσους.

Στόχος της προσπάθειας είναι τα παιδιά να μην είναι μόνο ο δέκτης αλλά και ο πομπός, να βρουν μέσω της θεατρικής γραφής και πράξης έναν τρόπο έκφρασης, που ίσως δεν είχαν φανταστεί, για να πουν τις ανησυχίες τους, να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές της ψυχής και της δημιουργικότητάς τους, με συνοδοιπόρους συνομηλίκους τους από όλη την Ελλάδα.

Πληροφορίες: «ΛΥΚΟΦΩΣ» ΑΜΚΕ (Βουλής 38, Αθήνα 105 57, τηλ.: 210 3314088/9, fax: 211 0183712, www.lykofos.org, info@lykofos.org).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ