Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ

Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, που στηρίζουν ανοιχτά τους ένοπλους της αντιπολίτευσης, επιδιώκουν με ψήφισμα μονομερή καταδίκη του Ασαντ, προκαλώντας την αντίδραση Ρωσίας και Κίνας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο ψήφισμα που θα απαιτεί την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, την επιβολή κυρώσεων από τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και την αναστολή των επιχειρήσεων του κυβερνητικού στρατού εναντίον των ενόπλων της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» στη Συρία, αναμενόταν να τεθεί προς έγκριση χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνεδρίαζε προκειμένου να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις προς τη Ρωσία και την Κίνα, που για τους δικούς τους λόγους αντιτίθενται σε μία ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τονίζεται ότι έχει «συμβολική σημασία», εντείνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκφράζονται μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία και ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας από την άλλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στέλνοντας «ηχηρό μήνυμα» σε Μόσχα και Πεκίνο για τη μετέπειτα στάση τους.

Το ψήφισμα συνέταξε η Σαουδική Αραβία και προώθησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, με πλειοψηφία, το οποίο αποδίδει μονομερώς τις ευθύνες στην κυβέρνηση Ασαντ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους «αντικαθεστωτικούς», που ενισχύονται ποικιλότροπα από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Γάλλος πρέσβης Ζερόντ Αρόντ, του οποίου η χώρα προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία. Το Παρίσι έχει δηλώσει ότι θα συγκαλέσει υψηλού επιπέδου συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών αργότερα τον Αύγουστο και στόχο την κάμψη των σινο-ρωσικών αντιδράσεων.

Η Βρετανία επίσης έδωσε υπόσχεση για μεγαλύτερη παροχή «μη στρατιωτικής» βοήθειας στους αντικαθεστωτικούς, ακολουθώντας τη γραμμή των ΗΠΕ, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ να υποστηρίζει ότι δεν εγκαταλείπεται η διπλωματία με τη Ρωσία και την Κίνα, «αλλά θα πρέπει να κάνουμε και άλλα πράγματα».

Αντιδράσεις και αποστολή ρωσικών αποβατικών πλοίων στην Ταρτούς

Η Ρωσία δήλωσε εξαρχής ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το νέο σχέδιο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «για ένα κείμενο μονόπλευρο που δεν κρατά ισορροπίες». Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσουρκίν, «οι χώρες που πιέζουν πιο ενεργά για την υιοθέτηση του συγκεκριμένου εξοπλίζουν την αντιπολίτευση».

Την κάθετη αντίθεσή τους έχουν δηλώσει Ρωσία και Κίνα στη στήριξη των «αντικαθεστωτικών», υποστηρίζοντας ότι η πίεση για τον τερματισμό της βίας θα όφειλε να ασκείται και στις δύο πλευρές. Η Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, στέλνει ακόμα τρία μεγάλα αποβατικά πλοία με πεζοναύτες στη ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς, στη Συρία, με το κάθε πλοίο να μεταφέρει ως και 120 πεζοναύτες.

Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πραγματοποιείται στη σκιά της παραίτησης του Κόφι Ανάν από τη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία. Ρωσία και Κίνα εξέφρασαν τη λύπη τους για την παραίτηση Ανάν, λέγοντας ότι «θα εξακολουθήσουν τις προσπάθειες για επίλυση της συριακής κρίσης». Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, αναφερόμενος στον Κ. Ανάν είπε ότι «είναι ένας έντιμος διεθνής απεσταλμένος, αλλά υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να τον βγάλουν από το παιχνίδι ώστε να είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν βία. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο». Τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, εμμέσως, όσο και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν Ρωσία και Κίνα ότι ευθύνονται για την παραίτηση Ανάν με την παρεμπόδιση της ψήφισης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Καναδάς ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στη Συρία.

Το Ιράν από την πλευρά του επέρριψε τις ευθύνες για την αποτυχία του σχεδίου Ανάν στην «ανάμειξη ορισμένων χωρών», οι οποίες «δε χαίρονταν με τις προσπάθειες του Ανάν να σταματήσει την αποστολή όπλων στη Συρία και να δώσει ένα τέλος τις τρομοκρατικές ενέργειες», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ, προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που το σχέδιο είχε επιτυχία σε μια περιοχή, παρατηρούσαμε αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών σε ολόκληρη τη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ