Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Θέλει παρουσία ΟΗΕ στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις επόμενες βδομάδες ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Σερβίας θα καθορίσουν τη μορφή των συνομιλιών με την Πρίστινα, τους διαπραγματευτές και τα θέματα, δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβαν Μρκιτς σημειώνοντας ότι οι πρώτες αντιδράσεις της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» για την αναβάθμιση του διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως από τις Βρυξέλλες, είναι θετικές.

«Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι οι διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, επειδή είναι εσωτερικό ζήτημα. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να επιτύχουμε όσο τον δυνατό ευρύτερη πολιτική, κοινωνική συναίνεση για το τι θα επακολουθήσει στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου» είπε ο Μρκιτς στην εφημερίδα «Βέτσερνι Νόβοστι» του Βελιγραδίου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Σερβίας για τήρηση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο...

Στην επισήμανση ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε στο διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί και ο ΟΗΕ και στην ερώτηση αν θα προωθήσει το αίτημα αυτό στη Νέα Υόρκη, ο Ιβάν Μρκιτς απάντησε ότι από τη στιγμή που θα διαμορφωθεί η στρατηγική συμμετοχής του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις θα γίνει ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά μας για να υλοποιηθεί. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι επί του παρόντος «είναι πρόωρο να ειπωθεί αν θα υποβληθεί νέο ψήφισμα ή αν προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν θα καθορίσει εκπρόσωπό του».

Σε ερώτηση αν αναμένονται «νέοι όροι» που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο για να γίνει το επόμενο βήμα της Σερβίας προς την ΕΕ (όπως π.χ. μία έμμεση αναγνώριση του προτεκτοράτου μέσω του ανοίγματος «γραφείων» εκπροσώπησης στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι) ο Σέρβος υπουργός απάντησε αρνητικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ