Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονη διπλωματική δραστηριότητα

Συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση

Ο Σύρος Πρόεδρος (δεξιά) με τον Ιρανό απεσταλμένο
Ο Σύρος Πρόεδρος (δεξιά) με τον Ιρανό απεσταλμένο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Σειρά επαφών πραγματοποιούνται όσον αφορά στην κατάσταση στη Συρία και την εξέλιξη της σύγκρουσης και της επέμβασης. Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε χτες αποφασισμένος να επικρατήσει επί των ενόπλων της λεγόμενης αντιπολίτευσης - που υποστηρίζονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - μετά από συνάντηση που είχε με τον Σαΐντ Τζαλιλί, εκπρόσωπο του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη Συρία. Ο Σ. Τζαλιλί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, διαβεβαίωσε την κυβέρνηση Ασαντ για την υποστήριξη της Τεχεράνης έναντι όσων επιβουλεύονται τη Συρία, προσθέτοντας ότι «το Ιράν δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να επιτρέψει να διαρραγεί ο άξονας της αντίστασης, του οποίου θεωρεί πως η Συρία αποτελεί ουσιώδες μέρος». Σύμφωνα με τον Σ. Τζαλιλί η λύση στη Συρία πρέπει να έρθει από το εσωτερικό της χώρας και τον εθνικό διάλογο, λέγοντας ότι ο συριακός λαός είναι αντίθετος σε κάθε σχέδιο που προέρχεται «εκ μέρους των ΗΠΑ ή των σιωνιστών». Ο Μπ. Ασαντ, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τις 22 Ιούλη, μίλησε για «έξωθεν μηχανορραφίες που στόχο έχουν αυτόν τον άξονα αντίστασης».

Επίσκεψη Σαλεχί στην Τουρκία

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέροντας σε μία πρώτη δήλωσή του ότι η επίλυση της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, η οποία «είναι προς όφελος όλων». Σε αντίθετη περίπτωση εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και για τις γειτονικές χώρες.

Η επίσκεψη του Α. Σαλεχί στην Τουρκία είχε επίκεντρο τους 48 απαχθέντες «Ιρανούς προσκυνητές» σύμφωνα με την Τεχεράνη, οι οποίοι τέθηκαν σε ομηρία από τον επονομαζόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Σε δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη την απροκάλυπτη υποστήριξη των ΗΠΑ στις τρομοκρατικές οργανώσεις και την αποστολή όπλων στη Συρία, οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη ζωή των 48 Ιρανών προσκυνητών που απήχθησαν στη Δαμασκό». Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και η ταξιαρχία «Αλ Μπάραα», που ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής των Ιρανών, υποστηρίζουν ότι οι όμηροι είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και όχι προσκυνητές. Κατά την άφιξή του στην Αγκυρα ο Ιρανός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι οι σχέσεις που διατηρεί η Τουρκία με τη λεγόμενη αντιπολίτευση στη Συρία μπορεί να συμβάλουν στην απελευθέρωση των Ιρανών, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα «υπενθυμίσει στην τουρκική κυβέρνηση τις ευθύνες της στην υπόθεση αυτή».

Ο Λευκός Οίκος αναφερόμενος στην αποπομπή (ή «αποσκίρτηση») του Σύρου πρωθυπουργού, Ριάντ Φαρίντ Χιτζάμπ, τη Δευτέρα, υποστήριξε ότι αποτελεί απόδειξη της «εκ των έσω αποδυνάμωσης του καθεστώτος». Χτες, «αυτομόλησε», από τη Συρία, ακόμα ένας στρατηγός, με 12 αξιωματικούς, του στρατού.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο της προώθησης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, υποστήριξε πως «πρέπει να στείλουμε πολύ σαφή μηνύματα ότι αναμένουμε να αποφευχθεί ο διαθρησκευτικός πόλεμος», ισχυριζόμενη ότι «εκείνοι οι οποίοι αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στέλνοντας αντιπροσώπους ή τρομοκράτες μαχητές οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως αυτό δε θα γίνει ανεκτό», καλώντας σε επιτάχυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, στη Συρία, συνεχίζονται οι μάχες στο Χαλέπι, μεταξύ των ενόπλων της «αντιπολίτευσης», που στηρίζονται ξεκάθαρα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, και του κυβερνητικού στρατού. Το Χαλέπι ανακοίνωσαν ότι εγκατέλειψαν, λόγω των συγκρούσεων, οι παρατηρητές του ΟΗΕ, ενώ στην περιοχή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, που αποδίδονται στις συγκρούσεις.

Στο περιθώριο των συγκρούσεων στη Συρία, συνεχίζονται και οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, τόσο στο βόρειο Ιράκ, όσο και στη νοτιοανατολική Τουρκία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν όσο η περιοχή παραμένει πηγή απειλής για το τουρκικό κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ