Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν ... σπάσουμε αυγά...

Και η απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των μέτρων που θα ενταχθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

Το θέμα της απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 επαναφέρει στο προσκήνιο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν «βγαίνει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν τη διετία 2012 - 2013. Μόνο που και αυτή τη φορά, τις απολύσεις θα τις εμφανίσουν με τη μορφή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, το μέτρο δηλαδή που είχε εισηγηθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ και είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε μια επίδειξη κνούτου και πυγμής προς τον εργαζόμενο λαό, και λίγες ώρες πριν τη δεύτερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης, με χαρακτηριστικό κυνισμό, υποστήριξε ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν σπάσουμε αυγά». Φρόντισε, μάλιστα, τη δήλωση να την κάνει στον διευθυντή της εφημερίδας του συγκροτήματος Λαμπράκη «Το Βήμα», το οποίο, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, έχει αναλάβει ρόλο θεματοφύλακα των αντιλαϊκών πολιτικών που ενσωματώνονται στα μνημόνια και κήρυκα της σκληρής λιτότητας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετικό άρθρο στο ηλεκτρονικό «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζει ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν γίνεται να μη θιγούν μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και δεν μειωθεί το προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα...

Το θέμα του μέτρου των απολύσεων τέθηκε λίγες ώρες πριν και πάλι από τον υπουργό Οικονομικών. Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια - τον ενημέρωσε για τις οικονομικές εξελίξεις και τις συζητήσεις που είχε με την τρόικα - δήλωσε: «Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε, διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα. Τα 11,5 δισ. είναι ένα σημαντικό νούμερο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, απέχουμε ακόμα γύρω στα 3,5 - 4 δισ. ευρώ». Για να κάνει μάλιστα πιο ευκολοχώνευτο ένα ιδιαίτερα επαχθές και σκληρό μέτρο, όπως αυτό της απόλυσης 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για απολύσεις, αλλά για εφεδρεία...

Επί της ουσίας, το θέμα της απόλυσης 150.000 υπαλλήλων για το 2012 και τα επόμενα τρία χρόνια, στο οποίο είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τρόικα, και αποτελεί δέσμευση του 2ου μνημονίου, ποτέ δεν αποσύρθηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κυβερνήσεων του τελευταίου χρόνου να πείσουν την κοινή γνώμη περί του αντιθέτου.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι αναζητούνται ακόμη μέτρα ύψους 3,5 - 4 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι στην αιχμή του δόρατος των περικοπών βρίσκονται μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις ασφαλιστικού συστήματος, περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα, συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να προϊδεάσει την κοινή γνώμη ότι το πακέτο των μέτρων στην τελική του μορφή θα είναι κατά πολύ σκληρότερο σε σχέση με τα όσα έχει διαρρεύσει η ίδια η τρικομματική κυβέρνηση.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας και ελπίδας για τη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας, παραπέμποντας στην υιοθέτηση από το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αρχής της δημοσιονομικής ένωσης - προβλέπει μεταξύ άλλων την έκδοση ευρωομολόγου και τη δυνατότητα της ΕΚΤ να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη - για να καταλήξει στην εκτίμηση ότι η εξέλιξη αυτή «επιβάλλει να μείνουμε στο παιγνίδι έως ότου η Ευρώπη δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης. Αρα, θα προχωρήσουμε στα αναγκαία μέτρα για τη σωτηρία της Ελλάδας»!

Πρόκειται για μια ωμή ομολογία, η οποία παραπέμπει τη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας στην επίλυση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που έχουν ενσκήψει στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και τον επιμερισμό των ζημιών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη. Αλλά και αν ακόμα υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνηθεί η έκδοση ευρωομολόγου ή και ο απευθείας δανεισμός των κρατών - μελών από την ΕΚΤ, οι διαχειριστικές αυτές επιλογές δε θα έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο στη θέση των λαών της Ευρώπης, καθώς το όλο θέμα αφορά αποκλειστικά και μόνο στη διευθέτηση των όρων ανταγωνισμού του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημόσιο: 70.000 απολύσεις! (2012-08-12 00:00:00.0)
Επικοινωνιακά παιχνίδια με φόντο τη σφαγή του λαού (2012-08-08 00:00:00.0)
Αποφασιστικά για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων (2012-01-11 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή «γέφυρα» ανάμεσα στις δανειακές συμβάσεις (2012-01-04 00:00:00.0)
Παρά την κατακραυγή επιμένουν... (2011-12-15 00:00:00.0)
Αντεπίθεση για σύσσωμη παρεμπόδιση των μέτρων (2011-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ