Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
«Στρατηγική επιλογή» η συνεργασία με το Ισραήλ

Συμβολική της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή μέσω της αναβάθμισης των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων ήταν η χτεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλή ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος ξεναγήθηκε στο κτίριο της Βουλής, ενώ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη.

Στις δηλώσεις του ο Ε. Μεϊμαράκης χαιρέτισε τη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας. Ενδεικτικά ανέφερε πως «η συνεργασία των χωρών μας δεν είναι κάτι το συγκυριακό, αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ειρήνη στην περιοχή, για να μπορέσουν οι δύο λαοί να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο που διαθέτουν, αλλά και να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν στον ενεργειακό, στον τουριστικό, αλλά και στον αγροτικό τομέα».

Ο πρόεδρος της Βουλής απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο Παλαιστινιακό, ενώ εξήρε το ρόλο του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας ότι «μάχεται για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Αυτός ήταν και ο λόγος που συγκλονιστήκαμε στο άκουσμα της επίθεσης που συνέβη στο Μπουργκάς εις βάρος Ισραηλιτών τουριστών, γεγονός που καταδικάσαμε απερίφραστα». Ειδικά για τον Σ. Πέρες δήλωσε ότι οι θέσεις του εκφράζουν «τον κάθε δημοκράτη, τον κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την ειρήνη παγκοσμίως», ενώ απένειμε στον Ισραηλινό Πρόεδρο το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, αναφέρθηκε στο μακρόπνοο χαρακτήρα των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, σημειώνοντας ότι «αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνον ανασκόπηση των γεφυρών που μας συνδέουν με το παρελθόν, αλλά και οικοδόμηση ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος. Ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ μεγάλες αλλαγές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ