Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν «μέτρα άμεσης απόδοσης»

Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, στις πρώτες απαιτήσεις του ΕΒΕΑ

Κάποιες από τις πάγιες αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων για μέτρα «άμεσης απόδοσης» που εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία θα δώσουν ώθηση για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους υπέβαλε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ). Στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες και σε πρόκληση όλων όσοι αυτές τις μέρες παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά - φωτιά από την εφορία, ο Κ. Μίχαλος έθεσε το θέμα της ακόμα μεγαλύτερης μείωσης της φορολογίας του κεφαλαίου και τη διατήρησή του τουλάχιστον για πέντε χρόνια στο 15%.

Οι εμποροβιομήχανοι, προτείνουν παράλληλα, «εναλλακτικά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα», στο πλαίσιο της λεγόμενης «πάταξης της φοροδιαφυγής» και της «εξυγίανσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού» να επιβληθούν «αντικειμενικά κριτήρια» για τις επαγγελματικές ομάδες που, όπως λένε, «αποδεδειγμένα με βάση τα στοιχεία της ΓΓΠΣ φοροαποφεύγουν συστηματικά», δείχνοντας στην ουσία μικρεμπόρους και μικροεπαγγελματίες, τους οποίους, κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες που σκόπιμα παραβλέπουν τις μεγάλες λογιστικές κομπίνες των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων, ενοχοποιούν ως κύριους υπεύθυνους για τη φοροδιαφυγή. Μεταξύ άλλων επανέλαβε την απαίτηση των επιχειρηματιών για συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ επανέφερε την πρόταση του ΕΒΕΑ για σύσταση «Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου», συντηρώντας το παραπλανητικό επιχείρημα ότι βασική αιτία της άνθησης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου είναι η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία που διέπει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αποσιωπώντας τις πραγματικές αιτίες που βρίσκονται στην ίδια τη φύση του συστήματος της «ελεύθερης αγοράς». Στο ίδιο πλαίσιο ζητάει αυστηροποίηση των διατάξεων για το παρεμπόριο.

Η ενεργός συμμετοχή των επιμελητηρίων στη διαχείριση δύο δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ώστε να διασφαλίσουν τη διοχέτευσή τους σ' αυτό που το κεφάλαιο λέει «πραγματική οικονομία», «παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις», δηλαδή, στις επιχειρήσεις τους, ήταν, επίσης, από τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης. Η ΚΕΕΕ προτείνει να έχει την ευθύνη της διαχείρισης συστήνοντας 59 επιτροπές στα κατά τόπους αντίστοιχα επιμελητήρια με τη συμμετοχή προέδρων των επιμελητηρίων, τεχνοκράτες και εκπροσώπους τραπεζών.

Τέλος, επανέλαβε την αξίωση των μεγαλοεργοδοτών να ενταχθεί στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του επιχειρησιακού προγράμματος «εθνικό αποθεματικό απροβλέπτων» το σχέδιο δράσης που έχει καταρτίσει το ΕΒΕΑ υπό τον προσχηματικό τίτλο «μελέτη για την υλοποίηση προγραμμάτων - παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των ικανοτήτων των εργαζομένων και άνεργων στην περιοχή της Αθήνας», με το οποίο προσδοκούν σε ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αξιώνουν ανελέητη φορολόγηση των ...άλλων (2011-05-03 00:00:00.0)
Επικροτεί τους αντιλαϊκούς στόχους (2010-01-19 00:00:00.0)
Βιάζονται οι εμποροβιομήχανοι (2009-12-15 00:00:00.0)
Ικανοποιημένοι από το προσχέδιο (2007-10-03 00:00:00.0)
Επιστολές - μπούσουλας για τρεις υπουργούς (2001-10-26 00:00:00.0)
Χέρι χέρι κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες (1997-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ