Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Στα 46 τα κρούσματα, στους 3 οι νεκροί

Στα 46 ανέρχονται τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου - μέχρι 9 Αυγούστου - ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Από τα 46 κρούσματα, τα 35 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία ή χαλαρή παράλυση και 11 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (σ.σ. πυρετό, δυσφορία κ.λπ), ενώ η ηλικία των ασθενών κυμαίνεται από 23-87 ετών, με μέση ηλικία όμως τα 70 χρόνια. Μέχρι και τις 10 Αυγούστου από τα παραπάνω κρούσματα οι 9 νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή κλινικές.

Ως πιθανούς τόπους μόλυνσης των ασθενών από τον ιό του Δυτικού Νείλου το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει: Παλαιό Φάληρο (10 κρούσματα), Αλιμος (5 κρούσματα), Ελληνικό - Αργυρούπολη (4 κρούσματα), Γλυφάδα (2) και Καλλιθέα (2). Επίσης έχουν εντοπιστεί κρούσματα στις περιοχές: Μαρούσι, Ηλιούπολη, Κύμη - Αλιβέρι, Σάμο, Νάουσα, Ξάνθη, Αιγιαλεία, Δέλτα Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, ένα από τα κρούσματα οφείλεται στη μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης και αφορά σε βαριά ανοσοκατασταλμένο ασθενή με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη, όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας. Επειδή ο ιός μεταδίδεται και με την αιμοδοσία, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης έχει θέσει σε καραντίνα τις παραπάνω περιοχές.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων της τροπικής ασθένειας τις ερχόμενες εβδομάδες. Αξίζει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που διεξήχθη το 2010, για καθένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες, οι οποίοι εκδηλώνουν ήπια συμπτωματολογία ή είναι ασυμπτωματικοί. Επομένως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στη χώρα έχουν νοσήσει 4.900 άνθρωποι, καθώς 35 παρουσίασαν συμπτώματα προσβολής του ΚΝΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ