Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ξεκληρίζονται λόγω... ζωοτροφών

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι περιπτώσεις που δεν έχουν χρήματα για να ταΐσουν τα ζώα τους. Στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος - Κρέατος) δείχνουν ότι την περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2011 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 10%. Μειωμένη ήταν επίσης και η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το 2010 που ήταν 672.013 τόνοι, από 684.935 τόνους το 2009. Η μείωση της παραγωγής γάλακτος έχει να κάνει με την εγκατάλειψη της παραγωγής από πολλούς κτηνοτρόφους και την αδυναμία των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται και έτσι παράγουν λιγότερο γάλα.

Οι τιμές στις ζωοτροφές, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ λόγω των διεθνών χρηματιστηριακών παιχνιδιών στα δημητριακά και της μονοπώλησής τους από μια «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους - από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011 - οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%.

Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού πέφτουν, με τρανταχτό παράδειγμα το πρόβειο γάλα. Από 1 ευρώ το κιλό που είχε πριν λίγα χρόνια έπεσε πέρυσι σε κάποιες περιοχές της χώρας στα 80 λεπτά το κιλό περίπου. Εμποροι και γαλακτοβιομήχανοι εκβιάζουν ανελέητα τους παραγωγούς, πληρώνουν όποτε θέλουν - μετά από 6, 8 μήνες και βάλε - και δίνουν ό,τι τιμές θέλουν. Μάλιστα, υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες που δεν αγοράζουν το γάλα των μικρών παραγωγών, εξαναγκάζοντάς τους να σταματήσουν να παράγουν. Επίσης υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες που δίνουν πολύ χαμηλότερη τιμή στους μικρούς και πολύ μικρούς παραγωγούς. Το κακό αυτό συνεχίζεται και φέτος και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Κι αν ξεπουληθεί και η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, όπως έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση και διοίκηση της ΑΤΕ, τότε οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας θα εξαναγκαστούν να δώσουν την παραγωγή τους σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.

Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική μειώνει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στη χρεοκοπία, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία. Αν δε δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, το μαζικό ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Γι' αυτό ο αγώνας τους για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε κατεύθυνση ανατροπής της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων, και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ