Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ακλόνητα στηρίγματα στην ισοπέδωση του λαού

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά θα αποτελέσουν ακλόνητα στηρίγματα στην εξελισσόμενη ισοπεδωτική επίθεση στα λαϊκά στρώματα που ήδη δρομολογείται με τις «τελευταίες πινελιές» στο «πακέτο» των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ, παρά τις όποιες - εντυπωσιοθηρικού χαρακτήρα - «αναδεύσεις» στο εσωτερικό τους.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν εκδηλώνεται -όπως ήταν αναμενόμενο- η παραμικρή αμφισβήτηση για την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων, αφού αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της δικής του σκληρής ταξικής πολιτικής. Παρ' όλα αυτά υπάρχει κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, με το σκεπτικό ότι ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις χωρίς να προβάλλει ένα «στρατηγικό σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση.

Πληροφορίες θέλουν στελέχη όπως οι Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης, Α. Λοβέρδος Ηλ. Μόσιαλος, Γ. Ραγκούσης και άλλοι να αναζητούν «φόρμουλα» προκειμένου να παρουσιάσουν μία πολιτική πλατφόρμα «εκσυγχρονιστικού περιεχομένου» με έμφαση την αντίθεση στις «λογικές του κρατισμού» και στην «αποδυνάμωση των συντεχνιών». Σε αυτή τη λογική φέρονται να εντάσσονται και οι πρόσφατες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι αιτία της κρίσης είναι η παραγωγή ελλειμμάτων από τον κρατικό μηχανισμό, που συνεχίζεται.

Οσον αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος (21 - 22 Αυγούστου), προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, με την ηγεσία του κόμματος, να εμμένει στη λογική των τρομολαγνικών διλημμάτων προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ τις προσήλωσής της στον «ευρω-μονόδρομο» των αντιλαϊκών μέτρων. Αλλωστε ακόμη και οι φερόμενοι ως «αντιδρώντες» στα επικείμενα μέτρα ξεκαθαρίζουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι οι επιμέρους διορθώσεις τού υπό διαμόρφωση «πακέτου», χωρίς σε καμία περίπτωση να αμφισβητούνται οι στόχοι του.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των βουλευτών Γ. Μιχελογιαννάκη (υπεύθυνου του τομέα οικονομίας της ΔΗΜΑΡ) και Οδ. Βουδούρη, που δημοσιεύματα τους θέλουν να σκέπτονται την καταψήφιση των μέτρων. Ως «σημείο» διαφωνίας δε θέτουν φυσικά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους αλλά τη... συμβατότητά τους με την προγραμματική συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που ούτως ή άλλως προβλέπει την επίτευξη των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί από την ΕΕ την Τρόικα και τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας.

Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Γ. Μιχελογιαννάκης κάλεσε την κυβέρνηση και τον Αντ. Σαμαρά να αξιοποιήσουν αυτού του είδους τις δηλώσεις καθώς και την παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ως «διαπραγματευτικό στοιχείο» έναντι της τρόικας, μιλώντας για «απαγορευμένες ζώνες» της ΔΗΜΑΡ λόγω της... «ιδεολογικής της αναφοράς».

Από την πλευρά του ο Οδ. Βουδούρης έθεσε εκ νέου θέμα αλλαγών στις ρυθμίσεις που αναμένονται για το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο, αλλά την ίδια στιγμή με συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο σημείωσε: «Εγώ δεν είμαι κάθετα αντίθετος σε ένα σύστημα εφεδρείας, το οποίο θα προστατεύει και τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι θα μπούνε σε εφεδρεία, και θα έχει έναν αξιοκρατικό χαρακτήρα». Δηλαδή απόλυση με αξιοκρατία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ