Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Θάνατος για τα νησιά η «απελευθέρωση»
  • Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα
  • Διαδήλωση χτες στον Πειραιά

Αγωνιστικός συναγερμός έχει σημάνει στα αιγαιοπελαγίτικα και ιόνια νησιά, αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς δεκάδες φορείς συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί και δήμοι έχουν ξεσηκωθεί, για να αποτρέψουν την παραχώρηση των ελληνικών θαλασσών στις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας.

«Συναγερμός» για να επιβάλλουν με την πάλη τους δημόσιες εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες προς όφελος του λαού και του τόπου. Περίπου 50 φορείς από όλη την Ελλάδα «εγκαινίασαν» χτες το απόγευμα με μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή του Πειραιά τη συστράτευσή τους για ανθρώπινες θαλάσσιες συγκοινωνίες, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Η κοινή αγωνιστική πορεία των φορέων αυτών «σφραγίστηκε» χτες νωρίς το πρωί στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες. Η Επιτροπή, η οποία έχει συγκροτηθεί από 13 φορείς και δήμους, είναι αυτή που απηύθυνε το αγωνιστικό κάλεσμα και αποτέλεσε τη μαγιά του μετώπου που γεννιέται...

Η πρώτη αγωνιστική απάντηση

Νησιώτες, εργαζόμενοι, νεολαίοι, ανάμεσά τους ναυαγοί και χαροκαμένοι από την τραγωδία του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» ένωσαν χτες το βράδυ στην πλατεία Κοραή του Πειραιά τα αγωνιστικά τους βήματα, με μαζική συγκέντρωση και πορεία. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Σάμου Θωμάς Παλαμάρης, ο αντιπρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Λευτέρης Κουτούφαρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Ικαρίας Ηλίας Ρούσσος και ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη της κλιμάκωσης της μάχης, που αρχίζει, να φτάσει η φλόγα του αγώνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να μετατραπεί σε κενό γράμμα το νομοσχέδιο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, ο Δημήτρης Γόντικας μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σήφης Κωτσαντής και άλλοι.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα

Η σύσκεψη, που έγινε στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ξεπέρασε την προσδοκία των διοργανωτών. Οχι μόνο από την παρουσία αντιπροσώπων περίπου 50 φορέων, αλλά και από το πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης. Οι φορείς - συνδικαλιστικοί, μαζικοί και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση - προέρχονταν από τα νησιά Σάμου, Ικαρίας, Ρόδου, Λέσβου, Ζακύνθου, Χίου, από σωματεία του Πειραιά και της Αθήνας, ενώ μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα που ξεκινάει στάλθηκαν από φορείς των Εύβοιας, Θήρας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Κέρκυρας, του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων, της Θάσου και άλλα. Οι 50 φορείς υπέγραψαν κοινή διακήρυξη στην οποία υπογραμμίζεται ότι διεκδικούν τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Αποφάσισαν νέα κινητοποίηση την τελευταία βδομάδα του Μάρτη και κλιμάκωση με την κατάθεση του νομοσχεδίου, παρεμβάσεις στα πολιτικά κόμματα, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε όλη τη χώρα και διοργάνωση κινητοποιήσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, ο οποίος έκανε εκτενή παρουσίαση της πρότασης για τη συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, αλλά και των αξόνων του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και επισήμανε τη σημασία της συντονισμένης δράσης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ενώ το λόγο πήραν οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ