Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ανέξοδες διακηρύξεις για στήριξη της εγχώριας παραγωγής

Τσιμουδιά για τις συνεχείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με πρόσχημα τον τρόπο που σε παγκόσμια κλίμακα διαμορφώνουν τις τιμές στις πρώτες ύλες τα διεθνή μονοπώλια, προεξοφλεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που επικαλείται, σύμφωνα με τα οποία παρατηρούνται διεθνώς αυξήσεις στις τιμές καλαμποκιού, αραβοσίτου, σιταριού κ.ά., καταλήγοντας ότι «βρισκόμαστε υπό την απειλή της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας, το γάλα και το ψωμί». «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει ακόμη, «έχουν ήδη σημειωθεί αυξήσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 20% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη δημητριακά και σιτηρά, αλλά και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης δεδομένου ότι αυξήθηκε δραματικά το κόστος των ζωοτροφών». Στο φόντο αυτής της πραγματικότητας, που επιφέρει δεινές εξελίξεις για τα λαϊκά στρώματα, υποτίθεται ότι η ΕΣΕΕ επαναφέρει στο προσκήνιο το υπαρκτό πρόβλημα της κάλυψης των λαϊκών διατροφικών αναγκών από την ντόπια παραγωγή. Αυτή τη δυνατότητα, όμως, γνωρίζει καλά η συνδικαλιστική πλειοψηφία του «ευρωμονόδρομου» και της «ελεύθερης αγοράς» ότι και η ίδια υπονόμευσε όλες τις τελευταίες δεκαετίες στηρίζοντας τις πρακτικές που στο όνομα του μέγιστου δυνατού επιχειρηματικού κέρδους προτιμήθηκαν οι εισαγωγές, ενώ, παράλληλα, με τις πολιτικές και τις αποφάσεις της ΕΕ που στηρίζει, συρρικνώθηκαν ραγδαία ολόκληροι κλάδοι παραγωγής τροφίμων.

Από αυτή την άποψη, τα κροκοδείλια δάκρυα της ηγεσίας της ΕΣΕΕ πάνω από τα επίσημα ποσοστά της ΕΕ ότι το 68% του πληθυσμού στη χώρα ζει με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο και την αποπληρωμή δανείου και ό,τι περισσεύει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, είναι τουλάχιστον αέρας κοπανιστός για εντυπωσιασμό. Ταυτόχρονα, φέρνει στο προσκήνιο την απόγνωση των ντόπιων πτηνοτρόφων που αναγκάζονται να πουλάνε ακόμα και κάτω από το κόστος και την ανάγκη το 30% της κατανάλωσης που καλύπτεται από εισαγωγές να επιστρέψει στους Ελληνες παραγωγούς. Επιπλέον, αναφέρει, προφανώς ανέξοδα, ότι αναμένει πως η πορεία του ψωμιού και του γάλακτος φέτος θα είναι «τελικά οριακά πτωτική» και παραθέτει στοιχεία πανελλαδικής έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου σύμφωνα με τα οποία 7 στους 10 Ελληνες προτιμούν ελληνικά προϊόντα, ενώ τα ελληνικά τρόφιμα, όπως φρούτα, οπωροκηπευτικά και γαλακτοκομικά, επιλέγουν ακόμα και οι 9 στους 10 καταναλωτές.

Τα ευχολόγια και οι βαρύγδουπες και ανέξοδες ανακοινώσεις, διακηρύξεις, εκτιμήσεις, εκκλήσεις κ.ο.κ. της ηγεσίας της ΕΣΕΕ είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορούν να δώσουν λύση ούτε στις ανάγκες για ποιοτική και φθηνή διατροφή του λαού ούτε στη στήριξη της ντόπιας παραγωγής. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει αλλαγή συνολικά της ακολουθούμενης πολιτικής, για την ανατροπή των μονοπωλίων με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και την εγχώρια παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ