Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Λαιμητόμος» για τα λαϊκά στρώματα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Το εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων «ΤΟΠ» επισκέφθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα και συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους

Πέτροβας Σπύρος

Δεύτερος σταθμός της χτεσινής περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ήταν το εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων «ΤΟΠ», μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες. Ξεκινώντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τόνισε ότι «όλοι σήμερα θα μοιράσουν ευχές κοροϊδίας και παραπλάνησης στις γυναίκες, την ίδια στιγμή που η γυναίκα μέσα στις καπιταλιστικές κοινωνίες αποτελεί φτηνό και υποβαθμισμένο εργατικό δυναμικό».

Στη συνέχεια της ομιλίας της, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθεί, με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων, θα φέρουν ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους. Η ανεργία φουντώνει και η μερική απασχόληση όλο και περισσότερο αξιοποιείται από τους μεγάλους επιχειρηματίες, αφού με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν φτηνά εργατικά χέρια, με περιορισμένα ή ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα.

Βέβαια, ένα από τα θέματα που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό όλους τους εργαζόμενους είναι οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό. Με ερωτήσεις και κατάθεση του προβληματισμού τους, οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ζήτησαν από την Αλ. Παπαρήγα να τους ενημερώσει τόσο για τα τεκταινόμενα, όσο και για τις προτάσεις και θέσεις του ΚΚΕ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. «Είναι "λαιμητόμος" για τα λαϊκά εργατικά στρώματα. Είναι συμφορά το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα», υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Αυτή τη συμφορά, όμως, ξεκαθάρισε η ίδια, πρέπει να την πολεμήσουμε. Δεν είναι επιδημία που δεν αντιμετωπίζεται, είναι θέμα πάλης και αγώνα. Να παλέψεις για να αποτρέψεις τα χειρότερα, να το παρεμποδίσουν οι εργαζόμενοι να έρθει στη Βουλή. Πρέπει να δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση το εργατικό κίνημα, που να αναγκάσει τους κυβερνώντες να πούνε ότι δεν το σηκώνει ο τόπος», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την κρατική χρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση των εργοδοτών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Με αποτέλεσμα όλα τα βάρη να πέφτουν στους εργαζόμενους, οι οποίοι όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Στόχος τους είναι, κατέληξε, να χρεοκοπήσουν τα ταμεία και να οδηγήσουν τους εργαζόμενους προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Η πρόταση και η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. «Δεν πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ούτε μια δραχμή. Στην πορεία μάλιστα πρέπει να μειωθούν και να αυξηθούν οι εισφορές του κράτους και της εργοδοσίας». Στη συνέχεια της ομιλίας της, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν δωρεάν και ισότιμη υγεία. Πρέπει να διεκδικήσουν εξίσωση στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν. «Οι αγώνες δεν είναι μάταιοι, τόνισε. Ο,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνες. Πρέπει να κάνουμε αγώνες και για μας και για τα παιδιά μας. Κανείς δεν πρέπει να επαναπαυτεί, ούτε οι συνταξιούχοι, γιατί αύριο δε θα ξέρουν ούτε και αν αυτοί θα πάρουν σύνταξη». Και κατέληξε: «Ο λαός πρέπει να αντιδράσει άμεσα. Τον Απρίλη το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή. Μέχρι τότε με κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, πρέπει να δηλώσει την αντίθεσή του. Ο αγώνας θα φέρει αποτελέσματα».

Μετά το τέλος της ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα, ακολούθησαν ερωτήσεις των εργαζομένων και έγινε ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ