Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψευδεπίγραφη η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ

Μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πανεπιστημιακοί, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές, όλοι μαζί, πρέπει να εναντιωθούν στη Διακήρυξη της Μπολόνια, που ήδη μπαίνει στη ζωή από τα πλάγια και θα περάσει στη συνέχεια και στη Βουλή. Πρόκειται για μια διακήρυξη, η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας, στην αγοραία σύνδεσή της με την οικονομία, δηλαδή με τους επιχειρηματίες, στην υποβάθμιση των σπουδών, στη μετατροπή της σε μια παιδεία κατάρτισης ενός εργατικού δυναμικού, το οποίο θα γίνεται αντικείμενο της πιο σκληρής και βίαιης εκμετάλλευσης.

Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν μετά τη Διακήρυξη της Μπολόνια να χάσουν τον επιστημονικό τους χαρακτήρα.

Το κυριότερο είναι ότι θα περάσουμε σε μια κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων, όπου εκεί θα εκδηλώνονται ακόμα περισσότερο οι ταξικοί φραγμοί που υπάρχουν στην κοινωνία μας».

Αναφερόμενη στη διαμάχη ΑΕΙ - ΤΕΙ, σημείωσε:

«Είναι μια παγίδα που δημιουργεί η κυβέρνηση, δίνοντας την ψεύτικη ελπίδα στα ΤΕΙ - και στα παιδιά των ΤΕΙ - ότι θα παρέχουν ανώτατη παιδεία. Στην ανώτατη παιδεία μπορεί να ανήκουν, ανώτατη παιδεία όμως δε θα παρέχουν.

Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν σχολές των ΤΕΙ, που το αντικείμενό τους είναι επιστημονικό και πρέπει να ενταχθούν στην ανώτατη παιδεία και ταυτόχρονα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα αναβάθμισης όλων αυτών των σχολών. Μιλάμε για μια διεύρυνση της ανώτατης παιδείας, που θα συμπεριλάβει το γνωστικό της επιστημονικό αντικείμενο. Αυτό που λέγεται ανωτατοποίηση των ΤΕΙ είναι ψευδεπίγραφο. Στην ουσία, γίνεται κατώτατη ολόκληρη η ανώτατη παιδεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ