Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΗΣ «ΠΕΤΡΟΛΑ»
Νέα μαζική δυναμική συγκέντρωση στην Ελευσίνα

Κάτοικοι και φορείς του Θριάσιου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα καταστροφικά για την περιοχή σχέδια

Από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στην Ελευσίνα
Από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στην Ελευσίνα
Με ένα δυναμικό συλλαλητήριο απάντησαν χτες κάτοικοι του Θριασίου στον όμιλο Λάτση που προχωράει, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ακάθεκτος προς την υλοποίηση της καταστροφικής για την περιοχή γιγάντωση των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά χτες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έπειτα από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ενώ κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες της νομαρχίας και των δήμων της περιοχής. Οι κάτοικοι του Θριασίου χτες για ακόμα μία φορά έστειλαν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να απαξιώσει το μέλλον τους.

Από νωρίς το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνεται ο κόσμος στην πλατεία Ηρώων κρατώντας πανό και πικέτες στα χέρια, ενώ από τα μεγάφωνα καλούνταν οι Ελευσινιώτες να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο, όπως και έκαναν πολλοί αψηφώντας το τσουχτερό κρύο.

Μαζί τους και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικάτων, μαθητικών συμβουλίων και άλλων τοπικών μαζικών φορέων, δείχνοντας τη συστράτευση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία γύρω από τον κοινό σκοπό. Οι δήμαρχοι της περιοχής που μίλησαν προς τους κατοίκους, έκαναν λόγο για «αγώνα μέχρι τέλους», την ίδια αποφασιστικότητα εξέφρασαν στις ομιλίες τους και όλοι οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο.

Ευρεία αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στη χτεσινή κινητοποίηση, με επικεφαλής το βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο, ο οποίος μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στην απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης σε Ερώτηση του Κόμματος σχετικά με το αν θα δώσει άδεια επέκτασης στην ΠΕΤΡΟΛΑ. «Η απάντηση που μας έδωσε ήταν κατηγορηματικά "ναι" με το αιτιολογικό ότι η επέκταση αυτή θα βοηθήσει συνολικότερα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και σχολίασε: «Στο όνομα της ανάπτυξης προωθούν σε ολόκληρη τη χώρα ανάλογα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Ανάπτυξη για την κυβέρνηση και όσους βρίσκονται πίσω της, σημαίνει κέρδη για την ολιγαρχία».

Ο Αντ. Σκυλλάκος επανέλαβε τη δέσμευση του ΚΚΕ να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, αλλά υπογράμμισε ότι η μεγάλη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια του ομίλου Λάτση και της κυβέρνησης είναι ο μαζικός ενιαίος αγώνας των κατοίκων.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, ο οποίος μοίρασε αφειδώς λόγια συμπαράστασης προς τους κατοίκους, καθώς και συμπόρευσής του με το δίκαιο αίτημά τους, όπως είπε. Δεν ανέφερε όμως λέξη για τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση στο ζήτημα...

Στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχαν και μίλησαν ακόμη ο βουλευτής του Συνασπισμού Γ. Αμπατζόγλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γ. Δρήκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Αλ. Λεβεντέρης.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα κατά της επέκτασης μίλησε ο Χρ. Χριστάκης, ο οποίος αφού υπογράμμισε ότι «το Θριάσιο δε θα γίνει η χαβούζα της Αττικής», έδωσε το σύνθημα για νέους πιο δυναμικούς αγώνες που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ακόμη διάβασε ψήφισμα προς τους συγκεντρωμένους, που το ενέκριναν διά βοής, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Το βιομηχανικά κορεσμένο Θριάσιο δεν μπορεί πλέον να δεχτεί και να αντέξει άλλη επιβάρυνση. Δεν μπορεί να ζει συνεχώς πάνω σε μια βόμβα βραδυφλεγή. Δεν μπορεί να ανεχτεί την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη διαρκή απειλή σε βάρος της υγείας των κατοίκων, την αχρήστευση της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Δεν μπορεί επίσης να διακόψει την πορεία αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, που με αγώνες δεκαετιών κατακτήθηκε, ούτε μπορεί να δεχτεί την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων, τα οποία αποτελούν προϊόντα του κόπου και του μόχθου μας».

Με το ψήφισμα καλείται η ΠΕΤΡΟΛΑ και ο ιδιοκτήτης της να αποσύρουν αμέσως τα νέα επεκτατικά τους σχέδια και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχών διαρροών, που θέτουν σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στο διυλιστήριο, αλλά και των κατοίκων. Καλείται επίσης η κυβέρνηση να συνταχθεί με το μέρος των κατοίκων και όχι με τα συμφέροντα του Ομίλου Λάτση.

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ