Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Γυναίκες το ένα τρίτο των υποψηφίων

Τροπολογία, σύμφωνα με την οποία το 1/3 των υποψηφίων συμβούλων στα ψηφοδέλτια που μετέχουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα πρέπει να είναι γυναίκες, κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Στην τροπολογία διαπιστώνεται ότι «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων», ωστόσο, δεν εξηγούνται οι λόγοι, προφανώς γιατί αυτοί «αγγίζουν» την ανισότιμη κυβερνητική πολιτική, η οποία, όχι μόνο δε διευκολύνει τις γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά, αλλά, αντίθετα, τους δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες.

Το ζήτημα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από άνδρες - μέλη του. Οι αντιδράσεις εστίασαν στο γεγονός ότι οι συνδυασμοί θα δυσκολευτούν να βρουν τόσες πολλές γυναίκες... Η Β. Παπανδρέου, με δηλώσεις της μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει, στο μέλλον, ποσόστωση και στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την τροπολογία, προστίθεται νέα παράγραφος στο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα και στον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει ως εξής: «Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων κάθε συνδυασμού. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ