Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγούδια διαχρονικά και ... άκρως επίκαιρα

Χρήστος Λεοντής - Λάκης Χαλκιάς
Χρήστος Λεοντής - Λάκης Χαλκιάς
Ο Χρήστος Λεοντής με μια μεγάλη και εφ' όλης της ύλης λαϊκή συναυλία ανοίγει, αύριο, το 23ο Φεστιβάλ Βριλησσίων που οργανώνει κάθε χρόνο ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, στο Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Βριλήσσια (9 μ.μ.). Είσοδος 10 ευρώ.

Ο δημιουργός που εδώ και πέντε δεκαετίες πορεύεται με ταλέντο, ήθος και σεμνότητα, έχει αφήσει το ευδιάκριτο στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και στη μουσική για το θέατρο, το αρχαίο δράμα, τον κινηματογράφο. Στην αυριανή συναυλία θα παρουσιάσει παλαιότερα και αγαπημένα τραγούδια του, από τους κύκλους τραγουδιών «Καταχνιά», «Ανάσταση ονείρων», «Παραστάσεις», «Αχ έρωτα», «Ερωτας Αρχάγγελος», «Καπνισμένο τσουκάλι» κ.λπ. μια μουσική διαδρομή πενήντα χρόνων, αλλά και νέα τραγούδια του σε πρώτη εκτέλεση. Τραγούδια διαχρονικά, άμεσα και ...άκρως επίκαιρα.

Θυμίζουμε ότι η «Καταχνιά», το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του - πολύ νέου τότε - μουσικού δημιουργού, σε στίχους του Κώστα Βίρβου, έχει ως θέμα του το τρίπτυχο «Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση». Ενα έργο συγκλονιστικό - φόρος τιμής στους παντοτινούς αγώνες: «Ενας ξύλινος σταυρός», «Τι κι αν με ρίξεις στο κελί», «Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια»... «Η Καταχνιά» κυκλοφόρησε το 1964 με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα, καθώς και τη χορωδία Κορίνθου υπό τη διεύθυνση του Αλέκου Παπαγιαννόπουλου. Τις διορθώσεις των πεζών σημειώσεων έκανε ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ενώ ο Δημήτρης Μυράτ επελέγη για τα αφηγηματικά μέρη.

Συνοδοιπόροι σ' αυτήν τη διαδρομή είναι οι ερμηνευτές Λάκης Χαλκιάς, Ιωάννα Φόρτη, Πάνος Μπούσαλης και Γιώργος Καλογήρου, που με μοναδικό, ευαίσθητο και άμεσο τρόπο ερμηνεύουν τα τραγούδια του συνθέτη, αλλά και η υπέροχη λαϊκή ορχήστρα του Χρήστου Λεοντή που την αποτελούν πρώτης γραμμής σολίστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ