Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνομιλίες για τη στρατηγική ασφάλεια

Ολοκληρώθηκε στη Μόσχα ο έβδομος γύρος των σινο-ρωσικών διαβουλεύσεων για τη στρατηγική ασφάλεια, στον οποίο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν ο Ντάι Μπίνγκο, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, ενώ της ρωσικής αντιπροσωπείας ηγούνταν ο Νικολάι Πάτρουσεφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με σημαντικά διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Ντάι Μπίνγκο σημείωσε πως τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία διέρχονται μια διαδικασία «εθνικής αναγέννησης κι ευημερίας», γι' αυτό και οι δύο χώρες χρειάζονται ένα ανάλογο «ευνοϊκό εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον». Από την άποψη αυτή, οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και πρόσθεσε πως η ενεργοποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας σχετικά με τη στρατηγική ασφάλεια στο σύνθετο διεθνές περιβάλλον είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να εργαστούν για τη δημιουργία ενός «πολυπολικού κόσμου», καθώς και για τον «εκδημοκρατισμό» των διεθνών σχέσεων, κάτι που θα συμβάλει στη στρατηγική ασφάλεια των δύο χωρών. Επιπλέον, σημείωσε πως η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει επίσης να επεκτείνουν τη συνεργασία των επιχειρήσεων των δύο χωρών, προκειμένου να οικοδομήσουν μια σταθερή οικονομική βάση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Ο Ν. Πάτρουσεφ, από τη μεριά του, υποστήριξε πως Κίνα και Ρωσία έχουν κοινές θέσεις σε πολλά σημαντικά διεθνή ζητήματα και πως δεν υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη των ρωσοκινεζικών σχέσεων. Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών διαβουλεύσεων για στρατηγικά ζητήματα της ασφάλειας, έτσι ώστε η σινο-ρωσική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού «να προστατεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οπως ανακοινώθηκε, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το πρόβλημα του Αφγανιστάν, το θέμα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των χωρών BRICS και η κατάσταση στην περιοχή της Ασίας και Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται ένταση της πολιτικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης γύρω από αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες και νησιά.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ