Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Στρατιωτικοποίηση του Ειρηνικού

Τα ρωσικά ΜΜΕ εστιάζουν την προσοχή τους στις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περικυκλώσουν με ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα!

Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ, πέρα από τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» του ΝΑΤΟ, που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, σχεδιάζουν και ασιατικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πλοία και ραντάρ στη στεριά. Αυτό το αντιπυραυλικό σύστημα θα καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της Ασίας. Στη βάση αυτών των σχεδίων, προβλέπεται να αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανικών ραντάρ σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και άλλες χώρες της περιοχής. Τα συστήματα ραντάρ θα συνδέονται με τα πλοία και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου θα βρίσκονται οι αναχαιτιστές πυραύλων. Μ' αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν σημαντικά την αντιπυραυλική άμυνα στην Ασία, προσπαθώντας να εξουδετερώσουν την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Ως πρόσχημα για τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ασία, οι ΗΠΑ επικαλούνται τη «συγκράτηση της Βόρειας Κορέας», ωστόσο ο βασικός στόχος τους είναι η εξουδετέρωση των κινέζικων πυραύλων που μπορούν να χτυπήσουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τις στρατιωτικές βάσεις.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα μέρος του νέου πολεμικού δόγματος των ΗΠΑ, που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, και προβλέπει την ενίσχυση της αμερικανο-ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ έχουν μόνιμα στην περιοχή 26 πολεμικά πλοία κι αναμένεται έως το 2018 να έχουν στην περιοχή 36, ενώ - ρόλο κλειδί παίζουν τα αεροπλανοφόρα τους.

Να σημειωθεί πως, όπως μεταδίδει η «Φωνή της Ρωσίας», η Κίνα δοκίμασε πρόσφατα έναν σύγχρονο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (DF-41), ικανό να φθάσει σε οποιοδήποτε σημείο στο έδαφος των ΗΠΑ. Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με πρόσθιο τμήμα διασπώμενο σε πυρηνικές κεφαλές, που η καθεμία μπορεί να ακολουθήσει ανεξάρτητη κατεύθυνση, καθώς και μέσα αντίκρουσης των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Οι Κινέζοι ειδικοί διαψεύδουν το γεγονός της δοκιμής του DF-41, ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι το Πεκίνο αναπτύσσει ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο νέας γενιάς με αυτά τα χαρακτηριστικά. Υπολογίζεται πως η Κίνα διαθέτει 70 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και 410 πυρηνικές κεφαλές, ενώ αναμένεται να αποκτήσει και το πρώτο της αεροπλανοφόρο μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ