Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Πάλη ενάντια σε μέτρα και νόμο - πλαίσιο

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ σε καθηγητές, φοιτητές, εργαζόμενους στα ιδρύματα

Σε οργάνωση και πάλη για να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο καλεί η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση. Σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με πλήρη στήριξη του γαλλογερμανικού άξονα και σύσσωμης της ΕΕ, απαιτεί από τον εξαθλιωμένο λαό να πληρώσει άλλα 15 και παραπάνω δισ. ευρώ» και περιγράφει τα μέτρα που ετοιμάζονται.

«Οι μισθοί μας βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο» επισημαίνει και συμπληρώνει: «Δεν χόρτασαν από την κατάργηση των δώρων και την περικοπή επιδομάτων που μας έχει κοστίσει πάνω από το 30% του εισοδήματός μας (χώρια οι φόροι και τα χαράτσια). Απαιτούν άλλα 10% (τουλάχιστον), παρά τα παρακάλια της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ και τις "βαθυστόχαστες" αναλύσεις της».

Τονίζει, ξανά, πως οι τροποποιήσεις της κυβέρνησης στο νόμο - πλαίσιο δεν αλλάζουν την ουσία, «αφού αφήνουν άθικτους όλους τους μηχανισμούς που οδηγούν στη διάλυση των σπουδών και την παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στην επιχειρηματική κερδοφορία. Ετοιμάζουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις Τμημάτων, Σχολών ή και ολόκληρων ιδρυμάτων, κυρίως ΤΕΙ, με κριτήρια αγοράς αλλά και για να μειωθούν οι δαπάνες.

Ταυτόχρονα, οι τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση και η ληστεία των χρημάτων των ιδρυμάτων, τα οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο. Ολο και περισσότερα ιδρύματα αδυνατούν να καλύψουν τα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα. Ολο και περισσότεροι φοιτητές εμποδίζονται να σπουδάσουν. Τα δίδακτρα είναι προ των πυλών. Η φοιτητική μέριμνα (λέσχες σίτισης, εστίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κτλ) είναι στον αέρα και απειλείται».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ΔΗΠΑΚ καλεί τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα «σε αγώνα για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Να αντιταχθούν στην οικονομική ασφυξία των ιδρυμάτων, να αγωνιστούν για τη μη εφαρμογή και την κατάργηση του νόμου πλαίσιο». Καλεί τους Συλλόγους να «προχωρήσουν στην οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στη μείωση των μισθών μας, ενάντια στο σύνολο των νέων μέτρων, ενάντια στην εφαρμογή του ν. 4009 (νόμος - πλαίσιο). Να συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία που προτείνει το ΠΑΜΕ. Να συντονίσουν τον αγώνα με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα».

Επίσης, καλεί «τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων να αρνηθούν την υλοποίηση του "βελτιωμένου" ν. 4009, που διαλύει τα Πανεπιστήμια και τα μετατρέπει σε εξαρτήματα επιχειρήσεων. Να μην πέσουν στην παγίδα της διαχείρισης της κατάστασης, σε λογικές που, με πρόσχημα τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί, προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία του ιδρυμάτων.

Οι λογικές αυτές απομακρύνουν τα ΑΕΙ από το ρόλο τους που είναι η ολόπλευρη μόρφωση του λαού, η αποκάλυψη της επιστημονικής αλήθειας, η έρευνα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Λύση δεν μπορεί να δοθεί με λογικές "αυτοδιαχείρισης" των πανεπιστημίων, αλλά με διεκδίκηση της πλήρους χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, της εξασφάλισης ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, το διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ/ΕΠ».

Τονίζει ότι «δε θα έρθουν καλύτερες μέρες όσο κρατάμε το κεφάλι σκυμμένο. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Λύση για το λαό είναι η κατάργηση των μνημονίων, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η αποδέσμευση από την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ