Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αντικομμουνισμός με σκοπιμότητα

Η Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε με διάταγμά της από την 28η Αυγούστου επανέφερε σε λειτουργία την Επιτροπή «για την εκτίμηση των εγκλημάτων του ναζιστικού και σοβιετικού κατοχικού καθεστώτων στη Λιθουανία». Οπως ανακοινώθηκεμ στην επιτροπή θα συμμετέχουν 20 Λιθουανοί και ξένοι ιστορικοί. Θα υπάρχουν δύο υποεπιτροπές, που θα εξετάζουν ξεχωριστά τα εγκλήματα του ναζισμού από τα «εγκλήματα του κομμουνισμού».

Στην υποεπιτροπή για την εκτίμηση των ναζιστικών εγκλημάτων θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ένα μέλος της επιτροπής των Εβραίων στην Αμερική, και Λιθουανοί ιστορικοί.

Στην υποεπιτροπή για την εξέταση των «εγκλημάτων του σοβιετικού κατοχικού καθεστώτος» θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ρωσικής αντικομμουνιστικής «μη κυβερνητικής οργάνωσης» Memorial, καθώς και των Πανεπιστήμων Yale, του Στάνφορντ , της Σορβόννης, του Βίλνιους.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με το πρακτορείο BNS, η Επιτροπή δημιουργήθηκε το 1998, ωστόσο το 2007 ατόνισε η λειτουργία της.

Με την απόφασή της, η Πρόεδρος της Λιθουανίας επιδιώκει την αναθέρμανση του αντικομμουνισμού στη χώρα λίγες βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, πάνω στην απαράδεκτη γραμμή ταύτισης κομμουνισμού και φασισμού, που έχει χαράξει η ΕΕ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ