Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επιβεβαιώνει κάθε μέρα τη «σφαγή»

Συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη διυπουργική σύσκεψη η συνέχιση της υποχρηματοδότησης νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ

Tην επικίνδυνη πολιτική σε ... αριθμούς χωρίς να πει λέξη για την κατεπείγουσα ανάγκη να χρηματοδοτηθούν από το κράτος τα δημόσια νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, παρουσίασε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Αντί λοιπόν για χρηματοδότηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, ο υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «αξιοποίηση (σ.σ. ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας, των υποδομών του ΕΣΥ με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» και πως στα πλαίσια των συγχωνεύσεων τα 133 νοσοκομεία της χώρας θα γίνουν 85 και θα υπάρξει συνένωση τμημάτων και κλινικών. Για τον ΕΟΠΥΥ είπε πως θα έχει έλλειμμα ύψους 1,4 - 1,5 δισ. ευρώ και κάλεσε τη διοίκησή του να καταβληθούν 8 εκατ. ευρώ σε περίπου 200.000 ασφαλισμένους. Πάντως, μέχρι πρόσφατα οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους ξεπερνούσαν τα 110 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη ανακοίνωσε, ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε θέσει ως όριο η κυβέρνηση για το 2012.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ισχυρίστηκε ότι η μόνη λύση είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του και η πώλησή του γιατί η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις του νοσοκομείου.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, τόνισε: «εδώ και χρόνια υπάρχει μια συστηματική προώθηση μέτρων με τα οποία εμπορευματοποιείται ο δημόσιος τομέας Υγείας και ενισχύεται η επιχειρηματική του δράση και σήμερα αξιοποιούνται οι συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης για να επιταχυνθούν όλα αυτά τα μέτρα».

Διυπουργική για τον ΕΟΠΥΥ

Χωρίς να προκύψουν ανακοινώσιμα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε χθες η πολύωρη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και συνολικότερα τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, Εργασίας Γ. Βρούτσης, Υγείας Α. Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς. Μετά το τέλος της, ο Α. Λυκουρέντζος ανέλαβε να κάνει μια τυπική δήλωση, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ειρωνεύεται ασφαλισμένους και ασθενείς λέγοντας: «εργαζόμαστε για να εξεύρουμε τις βέλτιστες λύσεις, έτσι ώστε να εξακολουθήσουν οι πολίτες να απολαύουν των υπηρεσιών του συστήματος Υγείας και να ανταποκριθούμε στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς, τους ιατρούς και όλους τους προμηθευτές μας» και πως στο μέλλον θα ανακοινωθούν μέτρα «με συγκεκριμένο στοχο-χρονοδιάγραμμα».

Θυμίζουμε ότι στις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς «κυκλοφορήσει», είναι να πάρει ο ΕΟΠΥΥ δάνειο, όπως και να επιβληθεί μέχρι και ειδικός φόρος από τον οποίο θα χρηματοδοτείται ο ΕΟΠΥΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ