Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Στα μέτρα των εφοπλιστών η Διεθνής Σύμβαση

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να οργανώσουν την πάλη τους σε κοινό μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους

Η σύμβαση που επικύρωσαν συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παραβιάζει την αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανάλογα τον βαθμό και την ειδικότητα», τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες
Η σύμβαση που επικύρωσαν συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παραβιάζει την αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανάλογα τον βαθμό και την ειδικότητα», τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες
Η παραπέρα ενίσχυση του ήδη εκτρωματικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία και εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, είναι το «ζουμί» του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τίτλο: «Κύρωση της Σύμβασης Εργασίας 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας» και καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Η προς επικύρωση Διεθνής Σύμβαση, παραβιάζοντας ανάμεσα σε άλλες και τη Διεθνή Σύμβαση 9 του 1920, που απαγορεύει η «εύρεση εργασίας σε ναυτικούς» να γίνεται «από όποιο πρόσωπο, εταιρεία, ή άλλο πρακτορείο (....) για χρηματικό κέρδος», δίνει τη δυνατότητα σύστασης ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας για τους ναυτεργάτες, δηλαδή των δουλεμπορικών!

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να παραβιάζει την αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανάλογα τον βαθμό και την ειδικότητα», τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, κάτι που οι ναυτεργάτες στα ποντοπόρα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών βιώνουν από το 1954, με το ν. 2687 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης και συγκεκριμένα τον όρο 8, που προβλέπει ότι οι μισθοί και λοιπές αμοιβές των ναυτολογούμενων αλλοδαπών «κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διατάξεως ελληνικών νόμων ή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» καθορίζονται από τις ΣΣΕ της χώρας προέλευσής τους ή από συμφωνίες που συνάπτονται με τον πράκτορά τους! Διάταξη που έχει μάλιστα συνταγματική ισχύ.

Οπως επισημαίνεται από τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, χτες ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, πριν την παρουσίαση του νομοσχεδίου στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Στη διάρκεια της συνάντησης και χωρίς να είναι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο υπουργούς έθεσε αιφνιδιαστικά το θέμα της Διεθνούς Σύμβασης, με προφανή στόχο -σύμφωνα με τα σωματεία- «να υφαρπάξει τη σύμφωνη γνώμη των ναυτεργατικών οργανώσεων για τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας και να την παρουσιάσει ως λάφυρο ότι συναινούν στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή».

Η επόμενη πρόκληση από τον υπουργό σε βάρος των ναυτεργατών, κατά τη συνάντηση με την ΠΝΟ, ήταν όταν αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία σπουδαστών από τις ΑΕΝ, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και με διαγραφή από τις σχολές. Δίνοντας ρεσιτάλ ψηφοθηρίας και δημαγωγίας, επιβεβαίωσε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Χίου ότι οι Χιώτες ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτη θα εξυπηρετούνται από το Ταμείο όπως πριν τον ΕΟΠΥΥ.

Τα σωματεία καλούν σε προετοιμασία για πανελλαδική, πανεργατική απεργία και σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 8 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ