Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρια στη σκιά της κρίσης που βαθαίνει

Τις αποφάσεις της ΕΚΤ έσπευσε να χαιρετήσει την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, επαληθεύοντας ότι στο παρασκήνιο του συμβιβασμού η Γερμανία επέβαλε τον πυρήνα των όρων που επιδίωκε και συγκεκριμένα την παρέμβαση της ΕΚΤ με αυστηρούς όρους για τα κράτη μέλη με πρόβλημα δανεισμού από τις καπιταλιστικές αγορές. «Αυτός είναι ο δρόμος που είχαμε πάντα επιλέξει, δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς όρους και χωρίς έλεγχο», ήταν η χαρακτηριστική της δήλωση.

Καθόλου τυχαία, ο ισπανικός Τύπος προβλέπει νέο γύρο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων σε περίπτωση που η χώρα υποβάλει σχετικό αίτημα υπαγωγής στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί, δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει 18-19 Οκτώβρη, πρέπει να υπάρξει μία λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία, προαναγγέλλοντας νέο γύρο ανταγωνισμών, με αιχμή τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Οι προσωρινοί συμβιβασμοί μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων επιβάλλονται από την ίδια την κρίση και την προσπάθεια να τη διαχειριστούν ελεγχόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το β' τρίμηνο του 2012, η καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,2% και κατά 0,1% στην ΕΕ των 27 το β' τρίμηνο του χρόνου, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα ίδια στοιχεία έδειξαν ακόμα ότι πέντε χώρες της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία) βρίσκονται σε κρίση, καθώς έχουν καταγράψει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Τις «ανησυχίες» για το βάθεμα της κρίσης, πρόβαλε και ο Μ. Ντράγκι, ο οποίος σημείωσε ότι το ΑΕΠ της Eυρωζώνης θα συρρικνωθεί το 2012 μεταξύ 0,6% και 0,2%, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι πιθανά η κρίση να συνεχιστεί και το 2013, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ