Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μέτρα πλήττουν ενιαία κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς

Από τη σύσκεψη με σωματεία και συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης

Από τη σύσκεψη στη Σταυρούπολη
Από τη σύσκεψη στη Σταυρούπολη
Η ταξικότητα των μέτρων που παίρνει η τρικομματική κυβέρνηση με στόχο την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών ομίλων και των κερδών τους επιβεβαιώθηκε μέσα από τη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο πολιτιστικό κέντρο «Χρήστος Τσακίρης», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων από χώρους δουλειάς που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής επίθεσης, μέσω της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων (ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΑΤΕ, ΕΒΖ, κ.λπ.). Αλλά και εκπρόσωποι σωματείων από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (εμπόριο, Υγεία, κ.λπ.), όπου προωθούνται ταχύτατα οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο την ακόμη πιο αποδοτική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Οι εργαζόμενοι σημείωσαν την ανάγκη συντονισμού και κλιμάκωσης των αγώνων για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται.

«Η ΕΛΒΟ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας», είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και θύμισε τις συνέπειες από την προηγούμενη απόπειρα (όμιλος Μυτιληναίου). «Ο ιδιώτης αποχώρησε αφού οδήγησε σε παραγωγική συρρίκνωση την επιχείρηση και μείωσε το προσωπικό, αφήνοντας παράλληλα πίσω του χρέη», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Με την ιδιωτικοποίηση της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ», όλοι οι κύριοι αυτοκινητόδρομοι παραδίδονται στους ιδιώτες. Ετσι, ο λαός που πλήρωσε για την κατασκευή τους θα πληρώνει τώρα και για τη χρήση τους. Οπως είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ», μαζί με τον κύριο άξονα θα δοθούν προς εκμετάλλευση και οι τρεις σημαντικότεροι κάθετοι άξονες, στους οποίους θα τοποθετηθούν διόδια, αν και αρχικά δεν προβλέπονταν.

Την ίδια ώρα που οι ιδιώτες θα μαζεύουν χρήματα μέσω των διοδίων, το χρέος των 600 εκατ. ευρώ που έχουν ληφθεί ως δάνεια για την ολοκλήρωση του έργου θα παραμείνει στο Δημόσιο και θα το πληρώσει ο λαός.

Οι ευθύνες των εργοδοτικών

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα που αναδείχθηκε μέσα από την απεργία των εργαζομένων στην ΑΤΕ σημείωσε ότι το σωματείο, που χρόνια τώρα ελέγχεται από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Συσπείρωση», συνέβαλε στην προώθηση των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οπως είπε, καλλιεργούσε αυταπάτες ως την τελευταία στιγμή ότι η ΑΤΕ δε θα ιδιωτικοποιηθεί, ενώ, ταυτόχρονα, η πλειοψηφία του σωματείου είχε την άποψη ότι η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις που ελέγχει η ΑΤΕ είναι βαρίδια για την τράπεζα και θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.

Ο εκπρόσωπος της ΕΥΑΘ σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση θα φέρει υποβάθμιση των υπηρεσιών και αύξηση του κόστους για το λαό.

Η αξιοποίηση του αντεργατικού οπλοστασίου, που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις στην εργοδοσία, έφερε εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 25% και μείωση του προσωπικού (απασχολούσε 430 άτομα και σήμερα εργάζονται 265), είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης (ιταλικών συμφερόντων). Πρόσθεσε ακόμα ότι το εργοστάσιο απαξιώνεται παραγωγικά, με στόχο τη μετατροπή του σε «service center» των Βαλκανίων.

Στην πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου τομέα της Υγείας, που οδήγησε στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές. Σημείωσε ότι ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας είναι σημαντικά κερδοφόρος, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης. Ομως, οι επιχειρηματίες της Υγείας, με τη στήριξη των συνδικαλιστών της εργοδοτικής πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία, προσπαθούν να επιβάλουν μειώσεις μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, κρατούν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενη στους αγώνες για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης, παρουσίασε το παράδειγμα των εργαζομένων στην κλινική «Γαληνός» του ομίλου «Βιοϊατρική», που κατάφεραν να εμποδίσουν την εφαρμογή της κατάπτυστης σύμβασης που είχε υπογράψει η Ομοσπονδία, πριν η διοίκησή της καθαιρεθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Πρέπει να έχουν το φόβο της ανατροπής

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε όσους σχεδιάζουν αγώνες. Ξεκαθάρισε όμως πως οι αγώνες για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι οργανωμένοι, ταξικά προσανατολισμένοι, συντονισμένοι και να στοχεύουν στην ανατροπή. Είπε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε κοντά σας, στον κάθε ένα χώρο, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με όλα τα αιτήματα ή τη γραμμή. Εμείς θέλουμε - μακάρι να μπορέσουμε να το πετύχουμε σε κάποιους χώρους - να παρεμποδίσουμε ή να ανατρέψουμε μια πορεία γιατί αυτό δίνει κουράγιο και στους υπόλοιπους, αλλά όλοι μαζί και με γραμμή δράσης που ασκεί τη μέγιστη δυνατή επίδραση. Αν πάτε να κεντρίσετε το φιλότιμο μην περιμένετε τίποτα. Φόβο, το φόβο της ανατροπής πρέπει να έχουν. Οχι μόνο μιας κυβερνητικής ανατροπής, τέτοιες μπορεί να έχουμε αλλά τι θα έρθει μετά; Ο φόβος της ανατροπής μπορεί να τους φέρει να κάνουν πίσω, για να μην τα χάσουν όλα. Ας χάσουν κάτι. Αλλιώς δεν ιδρώνει αυτί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ