Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Καθρέφτης της κοινωνικής βαρβαρότητας

Σε τόκους το 36% των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού

Ο άγριος σφαγιασμός των πρωτογενών δαπανών, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη υστέρηση που εμφανίζουν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η παύση των πληρωμών από το Δημόσιο, δηλαδή, είναι οι δύο βασικοί λόγοι, χάρη στους οποίους ο κρατικός προϋπολογισμός το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2012 κινείται εντός των στόχων...

Ερωτηματικό παραμένει, πώς θα διαχειριστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία, μετά την ολοκληρωτική αφαίμαξη που υπέστησαν με το κόλπο του «κουρέματος» ακόμα και των διαθεσίμων τους, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα είναι ακόμα δυσκολότερη, καθώς «τρέχουν» οι διάφορες υποχρεώσεις (συντάξεις, πληρωμές σε νοσοκομεία για παροχές υγείας, φάρμακα κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος, τα καθαρά έσοδα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 33,1 δισ. έναντι πρόβλεψης για 35,2 δισ. παρουσιάζοντας υστέρηση 2,1 δισ.

Ειδικότερα, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,6 δισ. και του ΠΔΕ σε 2,5 δισ. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στους άμεσους φόρους κατά 26,5%, λόγω της είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων... Πρόκειται για τα γνωστά φορολογικά μέτρα Βενιζέλου (μείωση αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, δραστικές περικοπές φοροαπαλλαγών, τεκμαρτός προσδιορισμός εισοδήματος με πολύ αυξημένα τεκμήρια) που οδήγησαν εκατομμύρια φορολογούμενους πολίτες - οι οποίοι στο παρελθόν είχαν επιστροφή φόρου - στις δαγκάνες της εφορίας.

Κυριολεκτικά σφαγή έγινε στις κρατικές δαπάνες και δη στις πρωτογενείς, οι οποίες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, έχουν περιοριστεί κατά 10%!

Οι γενικές κρατικές δαπάνες ανήλθαν στα 45,5 δισ. (έναντι πρόβλεψης για 50,4 δισ.) από τις οποίες τα 42,8 δισ. αφορούν δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού και 2,6 δισ. τις δαπάνες ΠΔΕ. Σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις, οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,7 δισ. και του ΠΔΕ κατά 2,2 δισ.

Ο περιορισμός των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού στηρίχτηκε στον κατά κυριολεξία σφαγιασμό των πρωτογενών δαπανών. Οι τελευταίες διαμορφώθηκαν στα 30,8 δισ. έναντι 34,1 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και 33,2 δισ. των προβλέψεων του Προϋπολογισμού. Σε σχέση δηλαδή με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2011 είναι μειωμένες κατά 3,3 δισ. και σε σχέση με τις προβλέψεις του 2012 κατά 2,4 δισ. Την ίδια περίοδο οι τόκοι αποπληρωμής του κρατικού χρέους ανήλθαν στα 11,1 δισ., ποσό που αποτελεί το 36,3% των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού, ενώ η ετήσια εκτίμηση είναι ότι μέσα στο χρόνο θα πληρωθούν 13,1 δισ. για τόκους.

Το πρωτογενές έλλειμμα (έσοδα μείον δαπάνες χωρίς τόκους) διαμορφώθηκε το οκτάμηνο στα 1,3 δισ. έναντι πρόβλεψης για 4,2 δισ. ενώ το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, μαζί με τους τόκους, διαμορφώθηκε στα 12,4 δισ. έναντι πρόβλεψης για 15,2 δισ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ