Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Συγχωνεύσεις - εξαγορές με τις «ευλογίες» της τρόικας

Μοιράζουν «πακέτα» και επιχειρηματική πίτα. Επιχειρηματικές κολεγιές με γαλλικά μονοπώλια που αναζητούν «στρατηγική εξόδου» από την ντόπια τραπεζική πιάτσα

Το πράσινο φως στις σχεδιαζόμενες παραπέρα σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και εύσημα και για την κατάτμηση και απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς έδωσαν τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κατά τη χτεσινή τους συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο.

Αν και ακόμη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, είναι φανερό το γεγονός ότι ανάλογες είναι και οι μεθοδεύσεις που σχεδιάζουν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), το οποίο, όπως και στην περίπτωση της ΑΤΕ, εξαιρούν από τον πακτωλό με τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλέψει για την ανακεφαλαιοποίηση των λεγόμενων «συστημικών τραπεζών». Στα σενάρια που εξετάζει η συγκυβέρνηση βρίσκεται και το ενδεχόμενο κατάτμησης του ΤΤ σε «καλό» και «κακό» κομμάτι. Σήμερα, σε άμεση κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται το 34,4% του ΤΤ, ενώ 10% βρίσκεται στα ΕΛΤΑ και από 6% κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Οι συζητήσεις μεταξύ Τράπεζας Ελλάδας και τρόικας περιστρέφονται γύρω από τις κυοφορούμενες γιγαντιαίων διαστάσεων συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι γαλλικοί τραπεζικοί όμιλοι, Gredit Agricole και Societe Generale, σημερινοί ιδιοκτήτες και μοναδικοί μεγαλομέτοχοι σε Εμπορική και Γενική αντίστοιχα, έχουν βάλει μπροστά τη «στρατηγική εξόδου» από την ντόπια τραπεζική πιάτσα, στην οποία έβαλαν πόδι από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων εκείνης της περιόδου.

Η Credit Agricole σε χτεσινή ανακοίνωση σημειώνει ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της ελληνικής θυγατρικής Εμπορικής Τράπεζας». Στο χορό της διεκδίκησης έχουν μπει οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η ολοκλήρωση της επιχειρηματικής συμφωνίας θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και όχι σε μετρητά. Πρόταση για την εξαγορά-απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας έχει υποβάλει η «Πειραιώς».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Απροκάλυπτος εμπαιγμός

Στα 550 εκατ. ευρώ το χρόνο φτάνουν οι υποχρεώσεις των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2008 με ζεστό κρατικό χρήμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ (προνομιούχες μετοχές) σύμφωνα με το λεγόμενο «πακέτο Αλογοσκούφη» και με νόμο της τότε κυβέρνησης ΝΔ. Πρόκειται για τα κεφάλαια που τους δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης με τα 28 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά (ετήσια μερίσματα και αρχικό κεφάλαιο) όχι μόνο δεν αποδόθηκαν πίσω στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα στα επόμενα χρόνια ακολούθησε μπαράζ από νέα κρατικά και διακρατικά πακέτα ενίσχυσης...

Ο νόμος (3723/2008) που οι ίδιοι ψήφισαν προβλέπει την καταβολή ετήσιου μερίσματος 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου (5,5 δισ. ευρώ), αλλά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη παρά με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως από το υπό κρατικό έλεγχο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που τώρα ετοιμάζονται να εκχωρήσουν στους ιδιώτες. Με χτεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών κάνει αποδεκτή την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία και τους «υπενθυμίζει» τις υποχρεώσεις των τραπεζών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ