Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
«Στράγγισε» τα νοικοκυριά το εμπόριο της Υγείας

Δεν μπορούν να πληρώσουν πια επισκέψεις στους γιατρούς και να αγοράσουν τα φάρμακά τους

Την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν για τις υπηρεσίες Υγείας (που είτε μέσω ιδιωτικών είτε μέσω δημόσιων νοσοκομείων μετατρέπονται σε ένα όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα) καταγράφουν στοιχεία που παρουσιάστηκαν, χτες, στο 11ο Συνέδριο Health Word που οργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο με θέμα: «Επανεξετάζοντας και Αναθεωρώντας το Μνημόνιο. Οι επιπτώσεις στην Υγεία και στην Περίθαλψη». Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το 2011 οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας περιορίστηκαν στο 32,5% (ή 6,318 δισ. ευρώ) των συνολικών δαπανών Υγείας έναντι 37,8% (ή 8,5 δισ. ευρώ) το 2009 και με την προοπτική να περιοριστούν σε 29,6% (ή 4 δισ. το 2012). Τα αντίστοιχα μεγέθη των δημόσιων δαπανών Υγείας ήταν: 2009 14 δισ. ευρώ (ή 62,2% των συνολικών δαπανών Υγείας), 2011 13,12 δισ. ευρώ (ή 67,5% των συνολικών δαπανών) με την πρόβλεψη να διαμορφωθούν το 2012 σε 9,5 δισ. ευρώ (ή 70,4% των συνολικών δαπανών).

Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι η ποσοστιαία αύξηση των δημόσιων δαπανών Υγείας συνοδεύεται από ονομαστική μείωση των δημόσιων κονδυλίων και παρουσιάζει αυτή την ποσοστιαία αύξηση λόγω της αδυναμίας πια των λαϊκών στρωμάτων να επισκεφτούν το γιατρό πληρώνοντας έστω και μια επίσκεψη. «Τα νοικοκυριά στράγγισαν απ' τις δαπάνες Υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος ενώ ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Κυριάκος Σουλιώτης, ανάφερε ότι οι δημόσιες δαπάνες Υγείας διαμορφώνονται πια κάτω από 6% (που ήταν το 2009) επί του ΑΕΠ και οι ιδιωτικές δαπάνες πολύ πιο κάτω από 3% (που ήταν το 2009) επί του ΑΕΠ, «στοιχεία που παραπέμπουν σε χώρες σαν το Μεξικό», είπε.

Φάρμακα και από τα σούπερ - μάρκετ

Κι ενώ τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μίλησε από το βήμα του συνεδρίου για την ανάγκη για «συνειδητοποίηση εκ μέρους όλων της κρίσιμης και δεινής θέσης της Ελλάδας» και κατ' επέκταση για «συνολική αποκλιμάκωση των δαπανών Υγείας με το λελογισμένο περιορισμό της κερδοφορίας, αλλά και με την αποφυγή των υπερβολικών και καταχρηστικών φαρμακευτικών και άλλων συναφών δαπανών οι οποίες άλλωστε αντενδείκνυνται ακόμη και προς την ιατρική δεοντολογία».

«Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι τις συμπεριφορές εκείνων στις οποίες οι ίδιοι μάλιστα προσδίδουν και ακραίο χαρακτήρα και με τις οποίες επιμένουν στην αδιαλλαξία και την άγονη αντιπαράθεση» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός Υγείας για να τονίσει: «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις στην κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς διάθεσης των φαρμάκων υπό το βάρος της ακαμψίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας των φαρμακοποιών».

Η χτεσινή προειδοποίηση του υπουργού Υγείας έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεών του στη ΝΕΤ προχτές το βράδυ ότι η «φιλελευθεροποίηση της αγοράς των φαρμάκων» θα σημάνει πως «τα φαρμακεία θα είναι φαρμακεία». Δηλαδή να απαγορευτεί στα φαρμακεία να διαθέτουν «άλλα προϊόντα», που «έχουν ένα πολύ σημαντικό έσοδο, το οποίο στερούν από άλλους εμπόρους στην αγορά». Χτεσινές πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης είναι η διάθεση φαρμάκων και εκτός των φαρμακείων, χωρίς να αποκλείονται ακόμα και τα σούπερ μάρκετ.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι: «Η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Επίσης εξέφρασε τις «θερμές ευχαριστίες στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους ηγέτες και τους πολίτες των κρατών-μελών για την έμπρακτη συμπαράστασή τους τόσο με τη γενναία χρηματοδότηση της Ελλάδος, όσο και για τη στήριξή τους μέσω της Task Force στο επίπεδο της μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανάπτυξης συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς του υπουργείου Υγείας».

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει τις ανακοινώσεις για φιλελευθεροποίηση στο φάρμακο. Ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά προχωρά σήμερα σε 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και ζητά να μη γίνει η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το ερχόμενο Σάββατο αν δεν γίνουν οι πληρωμές που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

    Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί συνεχίζουν μέχρι σήμερα την «επίσχεση εργασίας» διεκδικώντας από το υπουργείο Υγείας να καταβάλει στους γιατρούς τα οφειλόμενα ύψους 260 εκατ. ευρώ για το 2012, καθώς επίσης και άλλων 1,1 δισ. ευρώ (570 εκατ. για τους κλινικούς και 540 εκατ. ευρώ για εργαστηριακούς) για τα έτη 2010 και 2011.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ