Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIA AΦΡΙΚΗ - ΟΡΥΧΕΙΑ
Εντείνονται οι εργατικές κινητοποιήσεις

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ._

Η αδιαλλαξία των πολυεθνικών χρυσού και πλατίνας απέναντι στο βασικό αίτημα των μεταλλωρύχων για αξιοπρεπείς μισθούς ύψους 12.500 ραντ και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες, φουντώνει το κύμα αγανάκτησης, εντείνει τις εργατικές κινητοποιήσεις και εξαπλώνει τον απεργιακό αγώνα στα ορυχεία της χώρας. Η μαζική απεργία πολλών χιλιάδων εργατών στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα της εταιρείας Λονμίν μετρά ήδη τις 5,5 βδομάδες, με τους εργάτες να πιέζουν συνδικαλιστές, εργοδοσία και κυβέρνηση για σοβαρές μισθολογικές αυξήσεις και να εντείνουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλα ορυχεία της ευρύτερης περιοχής του Ράστενμπουργκ για να κλιμακωθεί η απεργιακή δράση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα σε όλα τα ορυχεία...

Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε χτες και στο ορυχείο KDC της εταιρείας Gold Fields στο Κάρλετονβιλ (βόρεια περιφέρεια Γκοτένγκ) όπου χιλιάδες απεργοί εργάτες ήρθαν στα χέρια με σεκιουριτάδες που προσπάθησαν να τους κλείσουν την είσοδο στο χώρο. Παρόμοια κατάσταση επικράτησε το πρωί και σε άλλο ορυχείο χρυσού της βόρειας περιφέρειας Γκοτένγκ, το οποίο ανήκει στη μεγαλύτερη πολυεθνική χρυσού και λευκόχρυσου στον κόσμο (AngloAmerican Plat ). Και εκεί οι σεκιουριτάδες εμπόδισαν τους περίπου 1.500 απεργούς εργάτες του ορυχείου Μπαθοπέλε να πλησιάσουν ρίχνοντας δακρυγόνα... Και εκεί το βασικό αίτημα των απεργών ήταν αύξηση του μισθού στα 12.500 ραντ. Aργότερα, η Anglo American Platinum ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη βόρεια περιφέρεια του Ρούστενμπουργκ της Νότιας Αφρικής, εξαιτίας «αναταραχών» στα ορυχεία της.

Μπροστά στον εργατικό αναβρασμό, συνεχίζονται διαμεσολαβητικές επαφές κυβέρνησης και συνδικάτων για επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς χωρίς από ό,τι φαίνεται να ασκούν πραγματικές πιέσεις στις πολυεθνικές χρυσού να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα των εργατών. Επιπλέον, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Αμυνας Νοσιβίν Μαπίσα Ενκούλα παραδέχθηκε χτες ότι έθεσε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τις στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα ενόψει της ομιλίας του πρώην επικεφαλής της νεολαίας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Τζούλιους Μαλέμα, σε πλήθος απολυμένων στρατιωτικών κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ