Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΕ
Αλληλεγγύη στις καταπιεσμένες γυναίκες του κόσμου

Σημαντικά ψηφίσματα για την Κύπρο, την Παλαιστίνη, τα «λευκά κελιά» της Τουρκίας, αλλά και για τα εμπάργκο ενάντια στους λαούς που αντιτίθενται στη «νέα τάξη»

Βήμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού, αλλά και υπόσχεσης ότι οι γυναίκες θα βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα και ότι θα παλεύουν για τα δικαιώματά τους, για όλα αυτά που προσπαθούν να τους στερήσουν, αποτέλεσε το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο 10 Μάρτη. Για τρεις μέρες γυναίκες από κάθε μεριά της χώρας, αλλά και αντιπροσωπείες από ξένες χώρες, συναντήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, συζήτησαν, αντάλλαξαν εμπειρίες και ιδέες, έθεσαν τους στόχους και το σχέδιο της κοινής τους δράσης για την επόμενη τριετία. Δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους λαούς, ιδιαίτερα δε στις γυναίκες που υποφέρουν από την ιμπεριαλιστική κτηνωδία.

Ετσι, με μια σειρά ψηφισμάτων, το 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ καταδικάζει της ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση σαν συνυπεύθυνη στην επιβολή της «νέας τάξης» και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί. Παράλληλα καλεί τις γυναίκες να κλιμακώσουν τους αγώνες τους και να σταθούν στο πλευρό των καταπιεσμένων γυναικών του κόσμου.

Η ΟΓΕ αρχικά καταγγέλλει την οποιαδήποτε μορφή οικονομικών κυρώσεων που εφαρμόζονται εναντίον των λαών που αντιτίθενται στη «νέα τάξη πραγμάτων». «Το εμπάργκο είναι καθαρά ένα σύστημα αντιποίνων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ενα "έξυπνο" όπλο που χρησιμοποιεί ο ιμπεριαλισμός δήθεν κατά των κυβερνήσεων ή αρχηγών κρατών, στην πραγματικότητα όμως αυτοί που πλήττονται είναι οι ίδιοι οι λαοί και ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά», υπογραμμίζεται σε ένα από τα ψηφίσματα που εγκρίθηκε ομόφωνα από το 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, με το οποίο καλεί τις γυναίκες της χώρας να εντείνουν την αγωνιστική τους αλληλεγγύη προς τους λαούς που πλήττονται από το εμπάργκο, απαιτώντας την άμεση άρση των κυρώσεων σε βάρος τους.

Τη νέα θηριωδία του στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας ενάντια στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους, που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, αφορά άλλο ένα από τα ψηφίσματα που ενέκρινε το 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα «λευκά κελιά» στην Τουρκία και δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση των γυναικών στους αγωνιστές (τις μανάδες και τους συγγενείς τους) των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα. Το αίτημα που προβάλλεται είναι η άμεση απελευθέρωσή τους και η κατάργηση των «λευκών κελιών».

Την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας στο λαό της Κύπρου έρχεται να εκφράσει άλλο ένα ψήφισμα του Συνεδρίου, στο οποίο ζητάει την ύπαρξη «μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση μιας αδέσμευτης, ανεξάρτητης και αποστρατικοποιημένης Κύπρου». Οπως υπογραμμίζεται, το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα που οδεύει στον οριστικό ενταφιασμό του, με απρόβλεπτες και αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, στο 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ δεν έλειψε και η αναφορά στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. «Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των Αμερικανών στην περιοχή, η πολιτική και οικονομική τους επιρροή στο Ισραήλ και η χρησιμοποίηση της στρατιωτικής τους ισχύος είναι τα αίτια αυτής της κατάστασης», επισημαίνεται στο ψήφισμα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και να παλέψει για να επιβάλλει την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και διακηρύξεων. Ενώ με άλλο ένα ψήφισμα καταγγέλλει το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση ως μοναδικούς ενόχους και συνενόχους για όσα συμβαίνουν στην περιοχή, τα οποία αποτελούν ένα διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ