Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Ζωτικός χώρος στα μονοπώλια

Χοντραίνει ο τζόγος με τον ΟΠΑΠ, τελική ευθεία για Κρατικά Λαχεία και περιοχές - φιλέτα δημόσιας γης

Στην επιτάχυνση του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ προχωρά η συγκυβέρνηση. Μαζικά στο σφυρί βγαίνουν βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι της παραγωγής (ενέργεια, ύδρευση κ.ά.), φιλέτα δημόσιας γης, βασικές υποδομές (λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, οδικοί άξονες).

Από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το νομικό μόρφωμα, στο οποίο έχουν περάσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, προκειμένου στη συνέχεια να εκχωρηθούν σε ιδιώτες - «επενδυτές» ανακοίνωσε χτες την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 29% του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ. Σε τελική φάση περνά και ο διαγωνισμός των Κρατικών Λαχείων, ταυτόχρονα με την εκχώρηση της περιοχής - φιλέτο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες τη συμφωνία με την ΕΕ, που αφορά στη «φορολογική εναρμόνιση» των εταιρειών τυχερών παιγνίων, με συντελεστή 30% επί του μεικτού κέρδους, δηλαδή πολύ υψηλότερα από αυτό που ισχύει σήμερα. Η κατρακύλα της μετοχής στο χρηματιστήριο, ταυτόχρονα με τη χαμηλότερη αποτίμηση του ΟΠΑΠ φαίνεται να μπάζει στο παιχνίδι και άλλες ισχυρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κύκλωμα του επίσημου τζόγου. Σύμβουλοι της ιδιωτικοποίησης έχουν αναλάβει η γερμανική τράπεζα Deutche Banκ και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ συζήτησε χτες και για την εκχώρηση της «Ελληνικό ΑΕ», της έκτασης του παλιού μαζί και της παραλιακής ζώνης. Η διαδικασία για την υποβολή «δεσμευτικών προσφορών» από τους καραδοκούντες «επενδυτές» θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Στους προσεχείς μήνες προγραμματίζουν τις «διαγωνιστικές διαδικασίες» για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ΕΥΑΘ, την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, την πώληση της ΛΑΡΚΟ, του Οργανισμού Ιπποδρομιών, των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και της αξιοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων και μαρίνων, επίσης 28 μεγάλα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Σε κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται σήμερα το 74% του ΟΛΘ (όπως και του ΟΛΠ). Τα 2 λιμάνια όπως επίσης και ακόμη 10 - Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Καβάλας, Ραφήνας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας - στα οποία το κράτος κατέχει το σύνολο (100%) του μετοχικού κεφαλαίου, προορίζονται για «πεσκέσι» σε «επενδυτές».

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη έξι διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκχώρηση του Ελληνικού, την πώληση των Κρατικών Λαχείων, της ΔΕΠΑ, ποσοστού του ΔΕΣΦΑ, την εκμετάλλευση του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Τύπου στο Μαρούσι μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, επίσης τις περιοχές - φιλέτα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ