Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αγριεύει η σφαγή και η παραπλάνηση του λαού

Ψάχνουν τρόπο να σερβίρουν το «πακέτο» που έχουν ήδη αποφασίσει μεταξύ τους και με την τρόικα

Το εμπόδισμα των βάρβαρων μέτρων περνάει μέσα από την πάλη για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, σε σύγκρουση με την ΕΕ και την πλουτοκρατία
Το εμπόδισμα των βάρβαρων μέτρων περνάει μέσα από την πάλη για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, σε σύγκρουση με την ΕΕ και την πλουτοκρατία
Να ελέγξουν τις λαϊκές αντιδράσεις και να μοιράσουν το κόστος από την ασύλληπτης αγριότητας σφαγή του λαού, επιχειρούν οι κυβερνητικοί εταίροι, που, παρά τις επιμέρους αντιδικίες, συμπίπτουν πλήρως στην οριστικοποίηση και ψήφιση το ταχύτερο δυνατόν του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οπως αναμενόταν, η χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν κατέληξε σε συμφωνία. Η οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων παραπέμπεται για την ερχόμενη βδομάδα, ενώ ο απώτερος στόχος που θέτει το κυβερνητικό επιτελείο είναι να «κλείσει» μέχρι τις 8 Οκτώβρη, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η βούληση των κυβερνητικών εταίρων να κλείσουν το πακέτο των μέτρων πάση θυσία και «να τελειώσουν τη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι μεταξύ τους κόντρες δεν πρόκειται να απειλήσουν τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ταυτόχρονα κορυφώνουν την προπαγανδιστική εκστρατεία παραπλάνησης του λαού, φορώντας ξανά τις μάσκες του «σκληρού διαπραγματευτή» που δίνει μάχες τάχα με την κακιά τρόικα, για να αποφευχθούν τα χειρότερα και μάλιστα για λογαριασμό των «χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων», τα οποία κονιορτοποιούν στην κυριολεξία με τα νέα μέτρα.

Πίσω από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό, επιδιώκουν ύπουλα και ξεδιάντροπα να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού ότι η σφαγή των μισθών, των συντάξεων, των επιδομάτων, των δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια είναι αναπόφευκτη και «ένα το κρατούμενο».

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους εμφάνιζαν ως «κλειδωμένο» το σκέλος του πακέτου που αφορά στο άγριο λεπίδι σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ύψους 9-9,5 δισ., στρέφοντας σκόπιμα την προσοχή στα υπόλοιπα 2 δισ., που θα προέλθουν από τον «εκσυγχρονισμό του κράτους» και τα οποία αποτελούν τάχα το σημείο τριβής με την τρόικα.

Ολοσχερείς ανατροπές

Χαρακτηριστικές από την άποψη αυτή ήταν οι δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι «υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του πακέτου, αλλά παραμένει ακόμα ένα κομμάτι ανοικτό», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται «για μέτρα που έχουν να κάνουν με τον εκσυχρονισμό του κράτους». Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πακέτο θα κλείσει σύντομα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την τρόικα, στην οποία διέκρινε «διάθεση συμβιβασμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι επί της ουσίας «το πακέτο έχει κλείσει», ενώ προβάλλει ως το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των εκπροσώπων εταίρων και δανειστών την εξοντωτική σφαγή των μισθών, συντάξεων και επιδομάτων κατά 9 δισ. ευρώ!

Ταυτόχρονα προχωρούν από κοινού με την τρόικα και τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο γνωστό e-mail προς το υπουργείο Εργασίας (αύξηση των ημερών εργασίας σε 6 τη βδομάδα, 13 ώρες δουλειά τη μέρα, κατάργηση αποζημιώσεων για απολύσεις κ.ο.κ.). Προκειμένου να διευκολυνθούν η κυβέρνηση και η ντόπια πλουτοκρατία, σχεδιάζεται να τεθεί η συμφωνία επί των νέων εργασιακών ανατροπών ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο αίτημα της τρόικας για μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, η κυβέρνηση αντιπροτείνει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή του 50% της αποζημίωσης από 1 έως 6 μήνες που ισχύει σήμερα, σε 1 έως 4 μήνες, ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο θα παραμείνει «ανοικτό» τουλάχιστον μέχρι την επόμενη βδομάδα, αν όχι μέχρι τις συνεδριάσεις του Eurogroup και της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν από την Ελλάδα στα τέλη εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και θα επιστρέψουν πριν το Eurogroup στις 8 Οκτώβρη. Το διάστημα αυτό το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να το αξιοποιήσει κλιμακώνοντας την πλύση εγκεφάλου του λαού, ώστε να περάσει τα μέτρα με όσο γίνεται μικρότερες αντιδράσεις.

Με μοιρασμένους ρόλους

Αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετούσαν οι δηλώσεις που έγιναν χτες από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν και οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, που έκαναν λόγο για «πολύ δύσκολες συζητήσεις και εξίσου δύσκολες οι αποφάσεις», που τάχα έχουν στόχο «να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα». Ξεκαθάριζαν όμως ότι το πακέτο πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου «η Ελλάδα να είναι έτοιμη να καρπωθεί τα οφέλη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε μετά τη σύσκεψη ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων, γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή θα αποδώσει αποτελέσματα (...) Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει η δουλειά σωστά και να τελειώνει».

Αν και παραδέχτηκε ότι «υπάρχει συμφωνία για περίπου 8 δισ. ευρώ, η οποία συμφωνία αφορά το σκέλος των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων», στη συνέχεια ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι «αυτό είναι ήδη υπερβολικό» και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα 3,5 δισ. πρέπει να «βρεθούν από περικοπές των δημοσίων δαπανών». Ο ίδιος ανέλαβε για λογαριασμό της συγκυβέρνησης να καλλιεργήσει αυταπάτες και φρούδες προσδοκίες στο λαό, ισχυριζόμενος ότι «όσο εγγυόμαστε την ψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο εγγυόμαστε και το γεγονός ότι το πακέτο θα είναι το τελευταίο και δεν θα περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα».

Ταυτόχρονα, επιχείρησε και χτες να συντηρήσει το κλίμα της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ για τα επιμέρους, επιρρίπτοντας ευθύνες στους υπουργούς της κυβέρνησης, που «δεν έχουν τεκμηριωμένη συμβολή στην περικοπή δαπανών» σε μια προσπάθεια να εισπράξει το ΠΑΣΟΚ το λιγότερο πολιτικό κόστος από τη σφαγή του λαού.

Ο ίδιος εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ να μη συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό που «δεν προχώρησε στη συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «έχει λήξει η υπόθεση των ισοδύναμων μέτρων τα οποία απέτυχαν» και υποστήριξε ότι «ο μη οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων είναι το ελάχιστο που πρέπει να διασφαλιστεί». Σε μια προσπάθεια εξάλλου να συγκαλύψει ότι τα μέτρα είναι προαποφασισμένα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΕΕ, εγκάλεσε την τρόικα ότι αντιμετωπίζει «παιδαγωγικά και τιμωρητικά» τον ελληνικό λαό.

Ο ίδιος επανέφερε την πρόταση για «παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής» που όπως ισχυρίστηκε «θα μας επιτρέψει να κλιμακώσουμε τα μέτρα σε δυο φάσεις, σε δυο διετίες». Τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, την παρουσίασε και στον υπουργό Οικονομικών και του ζήτησε να την μεταφέρει στον επικεφαλής της τρόικας.

Πρώτο βιολί στην εξαπάτηση

Πρώτο βιολί στην ορχήστρα της παραπλάνησης εμφανίζεται και ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και εμπαίζει ξεδιάντροπα το λαό, πουλώντας το παραμύθι της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, την οποία ενοχοποιεί για τα μέτρα σε βάρος «των οικονομικά ασθενέστερων».

«Δεν έχει κλείσει τίποτε οριστικά. Οσοι βιάστηκαν να πουν ότι τα μέτρα έχουν αποφασιστεί, έχουν κάνει λάθος. Συνεχίζεται, όμως, η διαπραγμάτευση. Η τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η κοινωνία έχει συγκεκριμένες αντοχές, όπως και η λειτουργία αυτής της κοινωνίας έχει τα όριά της», δήλωσε ανερυθρίαστα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μανούβρες για να περάσουν και να εφαρμοστούν τα μέτρα (2012-10-27 00:00:00.0)
«Καίγεται» για συμφωνία με την τρόικα (2012-10-13 00:00:00.0)
Πόλεμος στον πόλεμο της πλουτοκρατίας (2012-09-15 00:00:00.0)
«Εδώ και τώρα» το σύνολο των βάρβαρων μέτρων (2012-07-28 00:00:00.0)
«Εδώ και τώρα» το σύνολο των βάρβαρων μέτρων (2012-07-28 00:00:00.0)
Ανασύρουν τον εκβιασμό με την 5η δόση (2011-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ