Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Νέες περικοπές και απολύσεις

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Τις απολύσεις 20.000 δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τη συρρίκνωση επιδομάτων και δώρων στο δημόσιο τομέα προανήγγειλε χτες στη δημόσια κροατική τηλεόραση ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, στο πλαίσιο νέων αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας με σκοπό τη δήθεν «περιστολή» των δημόσιων δαπανών.

Αναφερόμενος στη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,2% το β' τρίμηνο του 2012 (σε ετήσια βάση), ο Λίνιτς είπε πως δεν είναι «ιδιαίτερα αισιόδοξη» η εκτίμησή του για την πορεία της οικονομίας παρά το μπαράζ εξαντλητικών αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει για τη σωτηρία των καπιταλιστών.

Το ίδιο 24ωρο, το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε δάνειο 50.000.000 ευρώ για την Κροατία στο πλαίσιο της «συνεργασίας» των δύο πλευρών, με στόχο την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα.

Οπως ανακοινώθηκε πρόκειται για ποσό που θα διατεθεί από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Κροατίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ποσό των 50 εκ. ευρώ προστίθεται στο υφιστάμενο πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Κροατία, το οποίο διαθέτει στο «ταμείο» του 100 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ