Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται μάχες, καταγγελίες και αντεγκλήσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Σφοδρότατες συγκρούσεις συγκλόνιζαν από χτες το πρωί, για πολλοστή μέρα, το Χαλέπι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι συνοικίες Χανάνο, Μπαμπ Νασρ, Χαλάμπ αλ Τζαντίνα, Σαχούτ Μπαάντιν, Μπουστάν αλ Κασρ και Χαν ελ Ασάλ. Ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε το πρωί χτες και στη Δαμασκό, στη συνοικία Ντουμάρ αλ Μπάλαντ, χωρίς όμως να γίνει γνωστό, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές. Συγκρούσεις επίσης σημειώνονταν σε διάφορα σημεία και στις επαρχίες Χομς, Ντάιρ αλ Τζουρ και Ντεράα.

Από την έδρα της στη Δαμασκό, η οργάνωση της αντιπολίτευσης «Επιτροπή Συντονισμού για την Εθνική Δημοκρατική Αλλαγή» κατήγγειλε ότι τρία στελέχη της απήχθησαν αμέσως μετά την άφιξή τους από την Κίνα. Η οργάνωση έχει διαφωνήσει κατηγορηματικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, αλλά και με τις τρέχουσες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, έχει πάρει αποστάσεις από την πλέον προβαλλόμενη αντικαθεστωτική οργάνωση «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο», που έχει ως κορμό κυρίως τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», και έχει τακτικές επαφές κυρίως με τις Ρωσία, Κίνα. Ορισμένες άλλες αντικαθεστωτικές πηγές έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στις κυβερνητικές δυνάμεις, εκδοχή που δε φάνηκε να υιοθετεί, τουλάχιστον ανοιχτά, η Επιτροπή Συντονισμού, αφήνοντας αιχμές μάλλον προς άλλες κατευθύνσεις, που «βλέπουν» περισσότερο προς αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Οι ιρακινές αρχές, από την άλλη, ανακοίνωσαν ότι δεν έδωσαν άδεια να διασχίσει τον εναέριο χώρο τους ένα αεροσκάφος προερχόμενο από τη ΛΔ Κορέας με προορισμό τη Συρία, σήμερα, Σάββατο, επειδή «είχαν υπόνοιες ότι μπορεί να μεταφέρει οπλισμό». Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντέκρουσαν τις «διαρροές» από δυτικές μυστικές υπηρεσίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ επιτρέπει στο Ιράν να μεταφέρει από αέρος και εδάφους εξοπλισμό και άνδρες στη Συρία στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ασαντ: «Οι τρομοκράτες δεν έχουν λαϊκό έρεισμα»

Βέβαιος ότι στο τέλος «οι τρομοκράτες θα ηττηθούν» αν και «θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος γι' αυτό» εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία αραβική εφημερίδα «αλ Αχράμ αλ Αράμπι» ο Σύρος Πρόεδρος. Οπως είπε, «δεν έχουν λαϊκό έρεισμα», ενώ τόνισε ότι η συριακή ηγεσία «είναι ανοιχτή» σε κάθε είδους διαπραγματεύσεις με την «πραγματική αντιπολίτευση». Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της Σ. Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας. Για τις δύο πρώτες λέει ότι νομίζουν πως με τα λεφτά που τώρα έχουν, μετά από μεγάλη περίοδο φτώχειας, μπορούν ν' αγοράσουν την ιστορία και ν' αποκτήσουν περιφερειακό ρόλο και κάνοντας ειδική μνεία στη Σ. Αραβία τονίζει ότι ουδέποτε υπήρξε μεταξύ των τριών πυλώνων του αραβικού κόσμου, οι οποίοι ήταν και θα είναι η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Συρία. Αναφερόμενος στο Κατάρ, το κατηγόρησε ότι είναι δορυφόρος της Δύσης και «στηρίζει τους τρομοκράτες προωθώντας ένα ανάλογο σενάριο με αυτό της Λιβύης». Τέλος, κατηγόρησε την τουρκική ηγεσία ότι αδιαφορεί για το λαό της και νοιάζεται μόνο για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες της για δημιουργία μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σχετικά με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» σημείωσε ότι «έφερε το χάος». Βέβαιο είναι ότι αυτή η διαδικασία αλλαγής καθεστώτων στη Β. Αφρική αξιοποιήθηκε από τις ντόπιες αστικές τάξεις και τους ιμπεριαλιστές, ώστε να χειραγωγήσουν και πάλι τους λαούς και να έχουν τον έλεγχο του φυσικού πλούτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ